Beroerte

Een beroerte is een andere term voor cerebrovasculair accident (CVA).

Een beroerte heeft twee verschijningsvormen: hersenbloeding of herseninfarct.

Beroerte: verschijningsvorm hersenbloeding
Een hersenbloeding ontstaat door een scheur in een bloedvat. Als het bloed zich in de hersenen bevindt, is er sprake van een intracerebraal hematoom. Zit de bloeding buiten de hersenen in het gebied van de hersenvliezen, dan hebben we het, afhankelijk van de hersenvliezen waarin de bloeding zit, over een subarachnoïdale bloeding, een subdurale of epidurale bloeding. Deze bloedingen die buiten de hersenen zijn gelegen, worden veelal veroorzaakt door een val op het hoofd (trauma capitis).

Beroerte: verschijningsvorm herseninfarct
Een herseninfarct ontstaat door een verstopping van een slagader die naar de hersenen toegaat waardoor een deel van de hersenen geen doorbloeding meer heeft. Een langdurige verstopping van een slagader in de hersenen leidt tot onherstelbare schade, omdat de hersenen absoluut afhankelijk zijn van de toevoer van glucose en zuurstof om te kunnen functioneren.

Verschil beroerte en TIA
Behalve van een beroerte kan er ook sprake zijn van een TIA: Transient Ischaemic Attack. Dit is een tijdelijke doorbloedingsstoornis in de hersenen. Een TIA lijkt op een beroerte, maar de uitvalsverschijnselen gaan snel weer voorbij, meestal binnen een uur. TIA's kunnen een voorbode zijn van een echte beroerte. 

Toon meer

Klachten / symptomen beroerte

Het meest kenmerkend aan een beroerte is dat de klachten plotseling optreden.

Klachten van een beroerte kunnen zijn:

  • krachtsverlies van de aangezichtsspieren of in een arm of been, meestal aan één kant van het lichaam
  • blindheid, gedeeltelijk of volledig
  • moeite met praten, eten en slikken
  • draaiduizeligheid
  • gevoelsstoornissen of tintelingen, meestal aan 1 kant van het lichaam
  • hoofdpijn
  • bewustzijnsverlies

Vaak komen er meerdere klachten in combinatie voor.

Waarom naar CWZ bij beroerte?

  • In CWZ staan veel zorgprofessionals klaar om u te helpen: een multidisciplinair team. CWZ heeft goede afspraken gemaakt met andere zorginstellingen voor uw revalidatie na het ziekenhuis. Bijvoorbeeld met de Sint Maartenskliniek.

Folder

Santeon logo 2017. Dit is het logo

We werken met de andere Santeon ziekenhuizen actief samen aan de zorg rondom CVA. Bekijk de infographic CVA over de zorgresultaten bij CWZ.