Afspraak bij logopedie
Een afspraak maken met een logopedist in CWZ kan alleen op verwijzing door een specialist in CWZ. De afdeling logopedie werkt niet op verwijzing van de huisarts. Als u via uw huisarts toch wordt aangemeld voor logopedie in CWZ, zorg dan dat u eerst naar een specialist in CWZ gaat.
Onderzoek en behandeling op polikliniek
Sommige patiënten worden op de afdeling logopedie onderzocht en/of behandeld, terwijl zij niet zijn opgenomen in het ziekenhuis. Een specialist in CWZ verwijst hen naar de afdeling logopedie.
Dit geldt onder andere voor:
- patiënten met MS
- patienten met de ziekte van Parkinson
- patiënten met neurologische aandoeningen
De afdeling logopedie in CWZ onderzoekt en behandelt (eventueel) de volgende probleemgebieden: slikproblemen, stemproblemen, taal- en/of spraakproblemen bij volwassenen, perifere/centrale aangezichtsverlamming, chronisch hoesten, chronisch boeren en aerofagie.
Poliklinische revalidatiebehandeling
Bij neurologische aandoeningen kan de revalidatiearts een behandeling in gang zetten. De patient krijgt dan hulp van een multidisciplinair team. Dit team bestaat uit: een fysiotherapeut, een logopedist, een ergotherapeut, een maatschappelijk werker, een psycholoog en een revalidatiearts. De revalidatiearts bepaalt welke therapie voor de patiënt nodig is.
De afdeling logopedie van CWZ onderzoekt en behandelt geen kinderen met taal- spraakproblemen, wel bieden wij prelogopedie bij zuigelingen en begeleiding bij (zeer) jonge kinderen met voedingsproblematiek.
Behandeling tijdens opname
Tijdens opname in het ziekenhuis worden sommige patiënten verwezen naar onze afdeling. Dit gebeurt door een arts van CWZ. Wij bezoeken dagelijks de verpleegafdelingen. Door middel van een logopedische screening wordt bekeken of een behandeling van de afdeling logopedie zinvol is. Vervolgens starten het logopedisch onderzoek en de behandeling. Dit gebeurt zowel op de verpleegafdeling als in een behandelkamer op de afdeling logopedie.