Ergotherapie tijdens opname

Tijdens uw opname in het ziekenhuis kan een ergotherapeut u ondersteunen bij uw revalidatie. 

U bekijkt samen of u dagelijkse activiteiten veilig en zelfstandig kunt uitvoeren en welke beperkingen u ervaart. Daarbij vergelijkt u uw functioneren vóór en na de ziekenhuisopname.

Dit gebeurt met observatie, testen, advisering en/of training. 

Toon meer

Hoe verloopt ergotherapie tijdens opname?

  • Dagelijkse activiteiten worden geobserveerd, zoals het wassen en aankleden, brood smeren en/of een huishoudelijke taak.  Hiermee kan de ergotherapeut inzicht krijgen of het veilig en zelfstandig naar huis gaan mogelijk is. Activiteiten die voor opname normaal en vanzelfsprekend waren, kunnen nu door uw ziekte opeens niet meer zo van zelfsprekend zijn.
  • Handfunctietesten worden afgenomen om uw eventuele fysieke beperking meetbaar te maken.
  • U krijgt op de afdeling neurologie een oefengids van de fysiotherapeut of ergotherapeut zodat u naast de therapie ook nog extra zelfstandig kunt oefenen.
  • Cognitieve testen: naast fysieke beperkingen kunnen er ook andere (minder) zichtbare beperkingen zijn die het handelen beïnvloeden.
  • Wanneer het mobiliseren niet zelfstandig mogelijk is, kan een ergotherapeut een aangepaste rolstoel aanvragen en voor u instellen. Vaak is dit al de eerste stap van u revalidatie. U kunt het in bed liggen en in de (rol)stoel zitten met elkaar afwisselen en in sommige gevallen is het mogelijk u zichzelf te verplaatsen over de afdeling/ziekenhuis.
  • Indien nodig kunnen er (kleine) hulpmiddelen worden uitgeleend zoals verdikt bestek, aangepaste beker en/of boekensteun. Ook tijdens opname is het stimuleren van zelfstandigheid van belang.
  • Ondanks dat u in het ziekenhuis ligt, is het van belang om zo actief mogelijk te blijven. Het is van belang om functies/mogelijkheden die u heeft te blijven inzetten. Wanneer u bijvoorbeeld verminderde arm/handfunctie heeft, worden deze tijdens uw dagelijkse activiteiten getraind. Ook is het mogelijk om adviezen te krijgen rondom het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten met een beperkte longinhoud.
  • Wanneer vermoeidheid of verminderde belastbaarheid invloed hebben op het zelfstandig functioneren in de thuissituatie, kan een ergotherapeut u hierin adviezen geven. Dat zorgt ervoor dat u een betere balans vindt tussen belasting en belastbaarheid (wat u doet en wat uw lichaam aankan).
  • Er wordt geadviseerd over de bestemming na ontslag uit het ziekenhuis.

Waar vindt de behandeling plaats tijdens opname?

Ergotherapeuten komen naar u toe wanneer u bent opgenomen op een van de verpleegafdelingen van CWZ. 

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.