Bloedprikken

Bij bloedafname neemt een medewerker bloedafname wat bloed bij u af.

Belangrijk bericht:  diverse prikposten zijn tijdelijk gesloten vanwege uitval van bloedafname medewerkers door corona/quarantaine. Er is meestal een prikpost in de buurt wel open. U kunt zoeken op postcode.

Het bloed wordt naar het laboratorium gebracht en daar onderzocht. Voor bloedafname kunt u terecht bij de priklocaties. Maak eerst een afspraak voordat u laat bloedprikken.

Plan hier uw afspraak voor bloedafname

Bloedonderzoek kan worden gebruikt voor het aantonen van bijvoorbeeld bloedarmoede, een infectie of het vervolgen van een orgaan specifieke ziekte. Uw behandelend arts kan het nodig vinden dat er onderzoek wordt verricht naar een bepaald bestanddeel in uw bloed. Deze arts vraagt dan een laboratoriumonderzoek aan via een formulier. Op dit formulier is aangekruist welk onderzoek moet gebeuren.

Toon meer

Afdeling

Klinisch chemisch laboratorium
Kijk bij locaties om een prikpost te zoeken.

Hoe maak ik een afspraak voor bloedprikken (bloedafname)?

Maak eerst een afspraak
Om bloed te prikken moet u eerst een afspraak maken. 

Plan hier uw afspraak voor bloedafname

Handig om te weten

 • De polikliniek bloedafname B82 is alleen toegankelijk voor CWZ-patiënten die bloed moeten prikken met een verwijzing van de specialist.
 • Bent u doorgestuurd door de specialist? De medewerkers van de diverse poliklinieken maken voor u een afspraak, dat indien mogelijk aansluit op uw bezoek bij de specialist.
 • Bent u doorverwezen door een bijvoorbeeld uw huisarts? Dan kunt u niet in het ziekenhuis terecht. U kunt dan terecht op de polikliniek Jonkerbosch, dat is tegenover het Goffert stadion (vlak achter het ziekenhuis).
 • U kunt ook altijd terecht bij een van onze prikposten.

Telefoon
Lukt het niet om online een afspraak te maken? Bel dan het digitale afsprakenbureau: 024 365 87 87. Het digitale afsprakenbureau is bereikbaar tussen 9.00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 16.00 uur.

Hoe verloopt bloed prikken?

 • Voor sommige bloedonderzoeken moet u nuchter zijn. U mag dan vanaf 24.00 uur, de avond voor het prikken, niets meer  eten en drinken. Een klein beetje water mag wel. U mag uw medicijnen wel gewoon innemen, maar geen koffie, thee, melk, droog stukje brood, koekje, of beschuitje. Op het formulier dat u van uw arts meekrijgt, staat of u nuchter moet zijn.
 • Breng uw identiteitsbewijs en aanvraagformulier mee als u bij ons komt bloedprikken. 
 • Kom maximaal 5 minuten van tevoren naar de afspraak.
 • Een informatiebord geeft aan wanneer en naar welke afnameruimtes u mag  gaan voor de bloedafname. In deze ruimte wordt weer uw naam en geboortedatum gevraagd ter controle van uw persoonsgegevens.
 • Daarna wordt er bloed afgenomen. Dit gebeurt meestal uit uw arm. 
 • De uitslag van het onderzoek heeft meestal alleen betekenis in combinatie met de bevindingen van ander onderzoek. Al die gegevens zijn bekend bij uw arts. Hij is degene die conclusies kan trekken voor de diagnose of behandeling. Daarom geven wij onze uitslagen alleen door aan uw behandelend arts. U hebt met hem afgesproken wanneer u de uitslag hoort. Achtergrondinformatie over het bloedonderzoek vindt u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde

Hoe verloopt bloedprikken bij een kind?

 • Voor u en uw kind is een bloedafname extra spannend. Bij de afdeling bloedafname in het ziekenhuis hebben wij hiervoor een speciale kinderkamer ingericht. Bij uw kind nemen wij bloed af uit de arm, de vingers of het hieltje. Eventueel kan de huid op die plaats van tevoren worden verdoofd met pijnstillende zalf. Deze zalf is beschikbaar op de afdeling bloedafname in het ziekenhuis. De zalf moet een half uur intrekken voorafgaand aan de bloedafname.
 • U kunt helpen de bloedafname makkelijker te laten verlopen door uw kind te vertellen wat er gaat gebeuren. Deze fotoreportage over bloedafname bij een kind kan daarbij helpen. Uw kind is minder angstig als u eerlijk vertelt dat een prik pijn kan doen. Zeg ook dat de pijn weer snel over is. Daarnaast voelt uw kind minder pijn als hij/zij ontspannen is. Wees daarom zelf kalm.
 • Meestal kan het kind tijdens de bloedafname bij u op schoot zitten. Een speen, een knuffel, een verhaaltje of een raadseltje kunnen hierbij helpen.
 • Praat met uw kind nog even na over de bloedafname. Hoe ging het? Deed het veel pijn? Hielp de zalf? Zo helpt u uw kind het beste om deze ervaring te verwerken.

Waar vindt bloedprikken plaats?

 • De afdeling bloedafname in polikliniek Jonkerbosch, achter het hoofdgebouw van CWZ. De afdeling bloedafname is elke werkdag geopend van 8.00 tot 17.00 en op zaterdag van 11.00 tot 11.30 uur. U moet hiervoor een afspraak te maken.
 • Zoek een prikpost bij u in de buurt.
 • Het bloed wordt onderzocht in het laboratorium.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.