Bloedprikken

Bij bloedprikken neemt een medewerker bloedafname bloed bij u af voor onderzoek in het laboratorium.

Voor bloedafname moet u eerst een afspraak maken. U kunt terecht bij verschillende priklocaties in de regio. Diverse prikposten zijn tijdelijk gesloten vanwege tekort aan personeel. Er is meestal een prikpost in de buurt wel open. Als u klikt op de knop hieronder kunt u alle beschikbare prikposten bekijken of zoeken op postcode of plaatsnaam. 

Plan hier uw afspraak voor bloedafname

Bloedonderzoek kan worden gebruikt voor het aantonen van bijvoorbeeld bloedarmoede, een infectie of het vervolgen van een orgaan specifieke ziekte. Uw behandelend arts kan het nodig vinden dat er onderzoek wordt verricht naar een bepaald bestanddeel in uw bloed. Deze arts vraagt dan een laboratoriumonderzoek aan via een formulier. Op dit formulier is aangekruist welk onderzoek moet gebeuren. Daarom is het van belang dat u het formulier meeneemt naar de priklocatie.

Toon meer

Afdeling

Klinisch chemisch laboratorium
Kijk bij locaties om een prikpost te zoeken.

Hoe maak ik een afspraak voor bloedprikken (bloedafname)?

Maak eerst een afspraak
Om bloed te prikken moet u eerst een afspraak maken. 

Plan hier uw afspraak voor bloedafname

  • Bent u doorgestuurd door de specialist? De medewerkers van de diverse poliklinieken maken indien nodig voor u een afspraak op de priklocatie in het ziekenhuis. U kunt ook zelf een afspraak maken op een priklocatie naar keuze. Plan uw afspraak voor bloedafname.
  • Bent u doorverwezen door een bijvoorbeeld uw huisarts? Dan kunt u niet in het ziekenhuis terecht. U kunt dan terecht op de polikliniek Jonkerbosch tegenover het Goffertstadion (vlak achter het ziekenhuis). Uiteraard kunt u ook een afspraak maken op een priklocatie naar keuze. Plan uw afspraak voor bloedafname.
  • Klik hier voor een overzicht van al onze onze prikposten.

Telefoon
Lukt het niet om online een afspraak te maken? Bel dan het digitale afsprakenbureau: 024 365 87 87. Het digitale afsprakenbureau is bereikbaar tussen 9.00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 16.00 uur.

Hoe verloopt bloed prikken?

Vóór de afspraak

  • Voor sommige bloedonderzoeken moet u nuchter zijn. Dat staat op het formulier van de arts. U mag dan vanaf 24.00 uur, de avond voor het prikken, niets meer  eten en drinken. Een klein beetje water mag wel. U mag uw medicijnen wel gewoon innemen, maar geen koffie, thee, melk, droog stukje brood, koekje, of beschuitje. 
  • Breng uw identiteitsbewijs en aanvraagformulier mee. 
  • Kom maximaal 5 minuten van tevoren naar de afspraak. Neem plaats in de wachtkamer. Bent u op de priklocatie in het ziekenhuis (B82), meld u dan aan bij de meldzuil of het loket.

Bloedprikken

  • U wordt binnengeroepen als u aan de beurt bent.
  • Daarna wordt er bloed afgenomen. Dit gebeurt meestal uit uw arm. 

Uitslag

  • U heeft met uw behandelend arts afgesproken wanneer u de uitslag krijgt.
  • Wij geven de uitslag alleen door aan uw behandelend arts. De uitslag van het onderzoek heeft meestal alleen betekenis in combinatie met de bevindingen van ander onderzoek. Al die gegevens zijn bekend bij uw arts. Hij of zij is degene die conclusies kan trekken voor de diagnose of behandeling.
  • Achtergrondinformatie over het bloedonderzoek vindt u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde

Hoe verloopt bloedprikken bij een kind?

Voor u en uw kind is een bloedafname extra spannend. Bij de afdeling bloedafname in het ziekenhuis hebben wij hiervoor een speciale kinderkamer ingericht. 

Voorbereiding

  • Vertel uw kind vooraf wat er gaat gebeuren. Dan verloopt de bloedafname makkelijker.
  • Als u zelf kalm bent, zal uw kind ontspannen zijn. Daardoor voelt het minder pijn. 
  • Deze fotoreportage over bloedafname bij een kind kan helpen bij de voorbereiding van uw kind. Uw kind is minder angstig als u eerlijk vertelt dat een prik pijn kan doen. Zeg ook dat de pijn weer snel over is.

Het prikken

  • Meestal kan uw kind tijdens de bloedafname bij u op schoot zitten. Een speen, een knuffel, een verhaaltje of een raadseltje kunnen hierbij helpen.
  • Bij kinderen nemen wij bloed af uit de arm, de vingers of het hieltje.
  • Eventueel kan de huid op die plaats van tevoren worden verdoofd met pijnstillende zalf. Deze zalf kunt u aanvragen bij uw behandelend arts. De zalf kunt u zelf aanbrengen en deze moet een half uur intrekken vóór de bloedafname.

Na het prikken

  • Praat met uw kind nog even na over de bloedafname. Hoe ging het? Deed het veel pijn? Hielp de zalf?
  • Zo helpt u uw kind het beste om deze ervaring te verwerken.

Meer over bloedonderzoek

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde vindt u achtergrondinformatie over bloedonderzoek.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.