Bloedprikken

Bij bloedprikken neemt een medewerker bloedafname bloed bij u af voor onderzoek in het laboratorium.

Voor bloedafname moet u eerst een afspraak maken. U kunt terecht bij verschillende priklocaties in de regio. Voor uw afspraak is het noodzakelijk dat u uw identiteitsbewijs en het aanvraagformulier meeneemt.

Plan hier uw afspraak voor bloedafname

 • Bent u doorgestuurd door de specialist? De medewerkers van de diverse poliklinieken maken indien nodig voor u een afspraak op de priklocatie in het ziekenhuis. U kunt ook zelf een afspraak maken op een priklocatie naar keuze. Plan uw afspraak voor bloedafname.
 • Bent u doorverwezen door een bijvoorbeeld uw huisarts? U kunt dan terecht op de polikliniek Jonkerbosch tegenover het Goffertstadion (vlak achter het ziekenhuis). Uiteraard kunt u ook een afspraak maken op een priklocatie naar keuze. Plan uw afspraak voor bloedafname.
 • Klik hier voor een overzicht van al onze onze prikposten.

Telefoon
Heeft u hulp nodig bij het maken van een afspraak? Bel dan het digitale afsprakenbureau: 024 365 87 87. Het digitale afsprakenbureau is bereikbaar tussen 9.00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 16.00 uur.

Toon meer

Afdeling

Klinisch chemisch laboratorium
Kijk bij locaties om een prikpost te zoeken.

Hoe maak ik een afspraak voor bloedprikken (bloedafname)?

Maak eerst een afspraak
Om bloed te prikken moet u eerst een afspraak maken.

Plan hier uw afspraak voor bloedafname

Hoe verloopt bloed prikken?

Vóór de afspraak

 • Voor sommige bloedonderzoeken moet u nuchter zijn. Dat staat op het formulier van de arts. U mag dan vanaf 24.00 uur, de avond voor het prikken, niets meer  eten en drinken. Een klein beetje water mag wel. U mag uw medicijnen wel gewoon innemen. 
 • Breng uw identiteitsbewijs en aanvraagformulier mee. 
 • Kom maximaal 10 minuten van tevoren naar de afspraak. Neem plaats in de wachtkamer. Komt u bloedprikken op de poli bloedafname in het ziekenhuis (B82)? Meld u dan aan bij de aanmeldzuil of bij de gastvrouw aan het loket voordat u plaatsneemt in de wachtkamer.

Bloedprikken

 • U wordt binnengeroepen als u aan de beurt bent.
 • Daarna wordt er bloed afgenomen. 

Uitslag

Hoe verloopt bloedprikken bij een kind?

 • Voor u en uw kind is een bloedafname extra spannend. Bij de bloedafnamepoli in het ziekenhuis (B82) hebben wij hiervoor een speciale kinderkamer ingericht.
 • Om uzelf en uw kind op de bloedafname voor te bereiden, kunt u de folder Helpend taalgebruik lezen.
 • Wilt u gebruikmaken van verdovende zalf? Vraag uw arts om een recept. Bekijk de instructiekaart (pdf) voor het gebruik van verdovende zalf (Emla).

Meer over bloedonderzoek

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde vindt u achtergrondinformatie over bloedonderzoek.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.