Hoofdpijn

Dit is pijn in of rond het hoofd.

Hoofdpijn komt veel voor. Er bestaan veel verschillende soorten hoofdpijn. Sommige verdwijnen na een nacht goed slapen of een pijnstiller. Wanneer hoofdpijn niet weg gaat of in frequentie vaak voorkomt, kan het een grote impact op het leven hebben. Dan is het raadzaam om de hoofdpijn te laten onderzoeken en eventuele behandelopties te bespreken.

Klachten / symptomen bij hoofdpijn

Bij hoofdpijn hebben mensen last van pijn in of rond hun hoofd. Per soort hoofdpijn is de plek van de pijn en het soort pijn anders. Naast pijn zijn er meer symptomen; deze verschillen per hoofdpijnsoort.

  • Spanningshoofdpijn: meer een continue drukkende of zeurende hoofdpijn, met een gevoel alsof er een strakke band om het hoofd zit.
  • Migraine: een aanvalsgewijze hoofdpijn, vaak met bijverschijnselen als misselijkheid, licht- en geluidschuw. Er bestaan meerdere vormen van migraine.
  • Clusterhoofdpijn: een relatief zeldzame, maar hevige vorm van aanvalsgewijze hoofdpijn achter het oog.
  • Medicatieovergebruikshoofdpijn: dit is een bijna dagelijkse hoofdpijn die door een teveel gebruik aan pijnstillers wordt veroorzaakt.
  • Aangezichtspijn: dit is een schietende pijn aan het gezicht.

Veel mensen met ernstige hoofdpijn zijn bang dat er iets mis is in hun hersenen, maar dat is maar heel zelden de oorzaak.

Folders