Stabilisatie van de knieschijf

Operatie aan een pees rondom de knieschijf. 

Een instabiele knieschijf is te verhelpen met een operatie. De orthopedisch chirurg verandert de baan van de pees die zorgt voor de stabiliteit van de knieschijf. Dit gebeurt door de aanhechting van de pees aan het bot van het onderbeen te verplaatsen.

Toon meer

Deze operatie wordt soms gecombineerd met een peesoperatie, waarbij van een van de hamstringpezen een versterking gemaakt wordt tussen bovenbeen en knieschijf.

De operatie

Tijdens de operatie maakt de chirurg een snee over het onderbeen. Daarna legt hij de aanhechting van de pees vrij en maakt deze los met een stukje van het bot. Door de knie te buigen wordt de juiste positie bepaald. Daarna wordt het stukje bot weer vastgezet met 2 schroeven. Als de stabiliteit van de knieschijf dan nog onvoldoende is, kan ook een bandreconstructie gedaan worden met een hamstring pees. De chirurg zet deze pees op de juiste spanning tussen knieschijf en bovenbeen vast. Tot slot wordt de wond gesloten met oplosbare hechtingen.

Na de operatie

De dag na de operatie komt de fysiotherapeut bij u langs. U krijgt dan een klittenbandspalk. Deze voorkomt dat de knie teveel buigt tijdens het lopen. U krijgt uitleg wat u wel en niet mag bewegen. U mag al uit bed met behulp van krukken.

Naar huis

Als alle controles goed zijn en de fysiotherapeut is tevreden over het herstel mag u naar huis. Dit is vaak tegen de middag van de eerste dag na de operatie.

Weer thuis

De eerste 6 weken heeft de verplaatste peesaanhechting nodig om te kunnen genezen. In die periode mag u het been alleen belasten op krukken en terwijl u een klittenbandspalk draagt. Onder de douche of in de stoel of in bed mag de spalk af. Douchen mag, maar niet te lang. Dit is slecht voor de wond. Het duurt ongeveer 6 weken voordat de oplosbare hechtingen verdwenen zijn. Thuis volgt u ook nog fysiotherapie. De fysiotherapeut begeleidt u in de opbouw van het lopen en oefenen.

Waarom naar CWZ voor stabilisatie van de knieschijf?

CWZ heeft een landelijk expertisecentrum voor patellofemorale (knieschijf)klachten. Patiënten uit het hele land worden doorverwezen naar de orthopedisch chirurgen van CWZ. Zij zijn zeer ervaren in zowel conservatieve (niet operatieve) als operatieve behandeling van patellofemorale klachten.

CWZ Zorgapp

Deze behandeling staat in de CWZ Zorgapp. De gratis app geeft u alle belangrijke informatie over de behandeling. De app kan u ook berichten en herinneringen sturen op het moment dat bepaalde informatie voor u belangrijk is.

Downloaden
Ga naar de App Store of Google Play en zoek op: 'CWZ Zorgapp' om de app te downloaden.

U verlaat hiermee de informatiepagina's over polikliniek/team knie expertisecentrum.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.