Voorbereiding polikliniekbezoek

Als u een afspraak heeft op een polikliniek, krijgt u veel informatie in één keer. Het is daarom belangrijk om u zo goed mogelijk voor te bereiden op uw afspraak. Dit helpt om ervoor te zorgen dat u de informatie krijgt die u wilt en nodig heeft.

Melden bij een Meldpunt

Iedereen die een afspraak heeft in CWZ meldt zich bij een Meldpunt. U kunt zich met uw identiteitsbewijs aanmelden bij een aanmeldzuil. Of bij een medewerker van het Meldpunt. Lees hieronder hoe de aanmeldzuil werkt of bekijk de video.
 

 • Meldt u zich bij één van de aanmeldzuilen.
 • Kies uw soort identiteitsbewijs: ID-kaart, paspoort of rijbewijs.
 • Scan uw identiteitsbewijs en volg de instructies op het scherm.
 • U krijgt de vraag of we uw foto mogen gebruiken voor het Elektronisch Patiënt Dossier voor extra identificatie door zorgverleners. Kies ja of nee.
 • Controleer uw persoonsgegevens.
 • Uw afspraken van vandaag worden getoond. U kunt zich aanmelden voor uw eerste afspraak.
 • Uw afspraakticket wordt afgedrukt. 
 • Volg de route op uw afspraakticket en neem plaats in de wachtruimte.

Heeft u op dezelfde dag nog een afspraak? Dan moet u zich voor iedere volgende afspraak opnieuw aanmelden bij een aanmeldzuil.

Bekijk hieronder hoe u uw Meldpunt kunt herkennen:

3 goede vragen

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen. Samen met uw arts kunt u vervolgens beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij u past.

De 3 goede vragen zijn:

 • Wat zijn mijn mogelijkheden?
 • Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
 • Wat betekent dat in mijn situatie?

Meer lezen over 3 goede vragen.

Bedenk vooraf wat u wilt vragen

Bereid het bezoek goed voor. Uiteindelijk beslist u zelf over uw behandeling. Uiteraard in overleg met uw arts. U kunt vooraf opschrijven welke vragen u wilt stellen en welke informatie u wilt geven. Hiervoor bestaan handige gesprekstips. Bekijk voorbeelden van vragen die u kunt stellen.

Twee mensen onthouden meer dan één

Natuurlijk is het mogelijk om iemand mee te nemen naar uw afspraak. Uw familielid, vriend of kennis is welkom. Deze persoon kan u helpen bij de voorbereiding van het gesprek met de dokter. Hij kan bij dit gesprek aanwezig zijn en helpen bij het stellen van vragen. Twee mensen onthouden meer dan één.

Operatie nodig? Regel direct uw vervolgafspraken

Als u op de poli hoort dat u geopereerd moet worden, kunt u meestal meteen alle vervolgafspraken op andere afdelingen regelen. Het voordeel is dat u dan niet vaker naar het ziekenhuis hoeft te komen. Houd er rekening mee dat u ongeveer 2 tot 3 uur in het ziekenhuis bent. Plan dus na het polibezoek geen andere afspraken. Lukt dat niet, dan kunt u bij de afdeling opname afspraken maken op een andere dag.

Bent u ongevoelig voor antibiotica door bacterie?

Sommige bacteriën zijn ongevoelig voor antibiotica. We noemen ze BRMO. Ze komen in Nederland gelukkig weinig voor. De meest bekende bacteriën zijn MRSA, VRE en ESBL. U kunt deze bacteriën bij u dragen zonder dat u dit weet. Vooral bij patiënten met een verminderde weerstand of die een operatie moeten ondergaan kunnen ze infecties veroorzaken. CWZ probeert verspreiding te voorkomen. Wij checken daarom of u drager bent van zo’n resistente bacterie.

Wij stellen u de volgende vragen:

 • Werkt of woont u op een bedrijf met varkens, vleeskalveren of vleeskuikens? 
 • Bent u recent opgenomen geweest in een ziekenhuis in het buitenland? 
 • Bent u in contact geweest met iemand met BRMO (zoals MRSA)? 
 • Is uw kind korter dan 1 jaar geleden geadopteerd uit het buitenland? 

Is het antwoord op één van deze vragen ‘ja’? Meld dit dan meteen bij de balie.