Kennisbank voor zorgprofessionals

Informatie voor en door professionals.

In deze kennisbank van het expertisecentrum patellofemorale chirurgie delen we via artikelen en video's informatie over patellofemorale knieklachten, patellofemorale chirurgie, de revalidatie en nabehandeling. Bekijk ook onze wetenschappelijke publicaties.

Operatietechniek patellofemorale chirurgie

Voor de behandeling van patellofemorale instabiliteit combineren de orthopedisch chirurgen verschillende operatietechnieken. In deze video legt orthopedisch chirurg Sander Koëter de techniek uit van een self centering sliding tuberositas transpositie.

Voor fysiotherapeuten: diagnostiek en therapie

Fysiotherapie is belangrijk in de behandeling van patiënten van patellofemorale klachten. Bij revalidatie na een operatieve ingreep is fysiotherapeutische begeleiding ook erg belangrijk. Onderstaande artikelen geven informatie over diagnostiek en (postoperatieve) behandeling bij patellofemorale instabiliteit. In de video's geeft fysiotherapeut Niels Hoogveld revalidatieoefeningen voor na een patella stabilisatie.

Video - Revalidatie oefeningen na een patella stabilisatie

Webcasts & abstract ESSKA Congress 2018

Tijdens het 18e ESSKA Congress gaven onze medisch specialisten lezingen over de behandeling van patellofemorale klachten. Siebren Tigchelaar legt in zijn lezing de basis uit van patellofemorale instabiliteit. Sander Koëter bediscussieert in zijn lezing de potentiële rol van een tibia tubercle transfer bij patellofemorale instabiliteit.

 

Bent u ESSKA member? Bekijk de webcasts:

Siebren Tigchelaar

Sander Koëter

 

Geen lid? Lees het Abstract met daarin tevens de bijdragen van David Dejour, Sebastiaan van de Groes en Petri Sillanpää over dit onderwerp.

Scholingen en symposia

De orthopedisch chirurgen van het expertisecentrum worden regelmatig gevraagd om op te treden als spreker op nationale congressen en symposia. Het expertisecentrum knie organiseert zelf ook scholingen en symposia voor orthopeden, zorgprofessionals en fysiotherapeuten.  In november 2018 waren meer dan 50 fysiotherapeuten te gast op het symposium over patellofemorale klachten. Bekijk een impressie van deze avond.

Video: Symposium patellofemorale klachten