Röntgenonderzoek

Met röntgenonderzoek wordt de binnenkant van uw lichaam met behulp van röntgenstraling in beeld gebracht.

Er zijn twee vormen van röntgenonderzoek: een röntgenfoto of röntgendoorlichting. En er zijn verschillende soorten onderzoek.

Soorten röntgenonderzoeken

  • CT-scan
  • mammografie 
  • angiografie
  • röntgen/ echo lokalisatie aandoening borst (mammografie) 
  • röntgenonderzoek baarmoeder en eileiders (HSG)
  • röntgenonderzoek van de blaas (MCG)
  • botdichtheidsmeting (röntgenonderzoek bij osteoporose/botontkalking).
Toon meer

Hoe verloopt een röntgenonderzoek?

Röntgenfoto
De radiologisch laborant of assistent maakt een foto met een röntgenbuis; dit is een stilstaand beeld.

Röntgendoorlichting
Bij röntgendoorlichting ziet de radiologisch laborant bewegend beeld. De laborant kan tijdens röntgendoorlichting ook foto's of een filmpje maken. Er wordt gebruik gemaakt van röntgendoorlichting als bekeken moet worden of bepaalde organen goed werken of tijdens een operatie.

Röntgenonderzoek met contrastvloeistof
Bij een gewoon röntgenonderzoek zijn alleen botten en bepaalde lichaamsdelen te zien, zoals het hart en de longen. Voor röntgenonderzoek van andere organen kan een contrastvloeistof gebruikt worden, bijvoorbeeld bij de slokdarm en maag. Die vloeistof moet u opdrinken of krijgt u met een injectie ingespoten. Van het röntgenonderzoek zelf voelt u niets. Het inspuiten van contrastvloeistof kan even een warm gevoel geven.

Waar vindt een röntgenonderzoek plaats?

Een röntgenonderzoek wordt gemaakt op de afdeling radiologie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.