Diëtetiek

De diëtist is dé specialist op het gebied van voeding bij gezondheid en ziekte.

Wij bieden een oplossing voor gezondheidsproblemen die met voeding samenhangen. Met andere woorden: we adviseren u over ‘verstandig eten’.

Persoonlijk advies en begeleiding
Dit doen we op een praktische, persoonlijke en professionele manier. Ieder mens is anders en heeft zijn eigen eetgewoontes, smaak en voorkeuren. Wij respecteren uw keuzes en deze staan dan ook centraal in uw behandeling. Een diëtist geeft daarom altijd een dieetbehandeling op maat. U krijgt een persoonlijk advies met de begeleiding die bij u past. Alleen dan lukt het om zo’n advies ook op te volgen en uw eet- en leefpatroon aan te passen. U bent medeverantwoordelijk voor uw gezondheid.

Samen met artsen en anderen specialismen
Het doel van de dieetbehandeling is een positieve bijdrage leveren aan het genezingsproces en/of het welzijn van u en tevens het voorkomen van complicaties. Dat doen de diëtisten niet alleen, maar samen met artsen en andere specialismen die betrokken zijn bij de behandeling. Zoals bijvoorbeeld bij de zorg rondom patiënten die naar huis gaan met sondevoeding of diabetes patiënten.

Toon meer

Afspraken

Uw behandelend CWZ-arts kan een afspraak bij de afdeling diëtetiek aanvragen. Wij verzoeken u bij een poliklinisch bezoek aan de afdeling het aanvraagformulier van de arts mee te nemen. U kunt terecht op drie locaties.

Spreekuur diëtist CWZ Nijmegen
Het spreekuur is op locatie A34

Spreekuur diëtist CWZ Waalsprong (Oosterhout)
In CWZ Waalsprong houdt een CWZ-diëtist op dinsdag in de even weken spreekuur. Wilt u daar graag een afspraak? Geef dit dan door als u de afspraak maakt.

Spreekuur diëtist CWZ Druten
In CWZ Druten houdt een CWZ-diëtist op iedere woensdagochtend spreekuur. Wilt u daar graag een afspraak? Geef dit dan door als u de afspraak maakt.

Onderzoek en behandeling op de polikliniek

De afdeling diëtiek houdt zich bezig met dieet- of voedingsadviezen bij patiënten op de polikliniek. Deze patiënten hebben een verwijzing van een arts. Onze diëtisten doen onderzoek en stellen behandelplannen op. Deze worden besproken met de arts. De voedingsadviezen en dieetbehandeling bespreken we uiteraard met u. Tijdens de behandeling begeleiden we u en zonodig stellen we het behandelplan bij.

Gang van zaken polikliniek diëtetiek

  • U neemt plaats in de wachtkamer.
  • Tijdens het eerste bezoek aan de diëtist zult u veel vragen krijgen: over uw eetgewoontes, uw gezondheid, uw medische gegevens, uw verwachtingen en uw wensen.
  • Daarna maakt de diëtist een behandelplan en een persoonlijk advies. 
  • In de volgende consulten geeft de diëtist uitleg en informatie over voeding, past deze aan aan uw persoonlijke situatie en zoekt samen met u naar oplossingen voor eventuele knelpunten.

Ondersteuning
Uiteraard ondersteunt de diëtist u ook bij het opvolgen van het advies, bijvoorbeeld door middel van:

  • handige tips voor het veranderen van uw eetgewoontes
  • oefeningen en motivatietechnieken
  • praktische informatie over wat er op het etiket staat en waar u welke producten kunt kopen
  • suggesties voor speciale gelegenheden, zoals uit eten gaan, feestjes en op vakantie gaan.

Behandeling tijdens opname

Tijdens opname in het ziekenhuis worden sommige patiënten verwezen naar onze afdeling. Dit gebeurt door een arts van CWZ. Wij bezoeken op werkdagen de verpleegafdelingen. Daarnaast wordt elke opgenomen patiënt (behalve dagbehandeling en kraamafdeling) gecontroleerd op ondervoeding. Bij opname wordt gevraagd naar uw gewichtsverloop en eetlust. De verpleegkundige beoordeelt hiermee of er risico bestaat op een slechte voedingstoestand of dat u een slechte voedingstoestand heeft. Mocht dit het geval zijn, dan zal tijdens de opname ook een diëtist langskomen.

Voedingstips na ontslag uit ziekenhuis

Tijdens uw opname in CWZ heeft u adviezen gehad over een optimale voeding. Na uw ontslag is het advies om door te gaan met deze optimale voeding totdat u zich weer helemaal fit voelt. Lees meer over optimale voeding thuis.

Tips voor gezond eten: zo pakt u het aan!

Vitaal & Bewegen is een speerpunt van het ziekenhuis. Gezond eten hoort daarbij. De diëtisen Emeline van Marrewijk en Mignon de Maillie geven een aantal tips om verstandig te eten én dat vol te houden. ‘Gezond eten komt gelukkig steeds meer onder de aandacht. Vaak hebben we goede voornemens, alleen is het niet altijd eenvoudig om deze te verwezenlijken. Bovendien: overal waar je komt zijn er verleidingen tot ongezond eten.' 

Waarvoor kunt u bij ons terecht ?

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.