Tips voor gezond eten

De laatste jaren is CWZ steeds meer bezig met een gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Een belangrijke factor om zo lang mogelijk fit te blijven is immers goede voeding. Hoe zorgt u dat u gezond eet én dat ook nog volhoudt?

Een goede gezondheid begint met wat je eet

Vitaal & Bewegen is een speerpunt van het ziekenhuis. Verstandig eten hoort daarbij. ‘Gezond eten komt gelukkig steeds meer onder de aandacht. Vaak hebben we goede voornemens, alleen is het niet altijd eenvoudig om deze te verwezenlijken, aldus diëtist Mignon de Maillie. 'Bovendien: in deze tijd wordt het ons niet gemakkelijk gemaakt gezond te eten. Overal waar je komt zijn er verleidingen tot ongezond eten’, zegt diëtist Emeline van Marrewijk.

Gezond eten: zo pakt u het aan! 

Emeline en Mignon geven een aantal tips voor de grootste kans op succes. ‘Mochten deze tips niet het gewenste effect geven, dan kunt u altijd terecht bij een diëtist bij u in de buurt of uw huisarts.’

Maak kleine stappen

Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken. Neem bijvoorbeeld volkoren brood in plaats van wit brood of neem als beleg 30+ kaas in plaats van 48+ kaas.

Eet gevarieerd volgens de Schijf van Vijf

Als u eet volgens de Schijf van Vijf zorgt dat ervoor dat u de voedingsstoffen binnenkrijgt die u nodig heeft. Daarnaast kan het helpen om een gezonder gewicht te krijgen of een gezond gewicht te behouden en verkleint het de kans op ziekten.

Maak een concreet plan

Zorg dat u uw voornemen zo concreet mogelijk maakt. Wees realistisch en zorg dat het plan haalbaar is. U bent waarschijnlijk het meest gemotiveerd als u een voornemen kiest dat echt bij u past. Neem bijvoorbeeld 250 gram groente per dag of laat dat stukje chocolade of bakje chips in de avond weg.

Eet op regelmatige tijden

Door regelmatig te eten krijgt uw hongergevoel minder ruimte waardoor u minder de neiging heeft om te snoepen.

Drink voldoende

Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam, en het regelen van de lichaamstemperatuur. Gemiddeld heeft een volwassene 1,5 tot 2 liter vocht nodig.

Let op uw manier van eten

Tijdens het eten is het van belang goed rechtop te zitten. Het begin van de vertering van ons voedsel begint in onze mond, dus goed kauwen is essentieel. Rustig eten en geen afleiding van telefoon of televisie zijn belangrijk om te kunnen genieten van het eten en goed te kunnen luisteren naar uw verzadigingsgevoel. Dit voorkomt overeten.

Gebruik hulpmiddelen om gezonder te eten