Multiple sclerose Behandeling

Er zijn een aantal zinvolle behandelingen die de ziekte-activiteit van MS kunnen doen afnemen.

Maar er is geen behandeling die MS kan genezen.

  • Er zijn behandelingen gericht op vooral de aanvallen en het voorkomen daarvan.
  • Er zijn behandelingen voor de specifieke klachten en verschijnselen.

De neuroloog en MS-verpleegkundige kunnen u hierover informeren, adviseren en begeleiden. 

Toon meer

Hoe verloopt de behandeling bij MS?

  • Bij het optreden van een MS-aanval (‘Schub’) kan een korte kuur met steroïden ('prednison') het herstel versnellen. Afhankelijk van de klachten kan ook het natuurlijke herstel worden afgewacht.
  • Bij patiënten die regelmatig MS-aanvallen hebben of hiervoor risico lopen, kunnen medicijnen de kans op nieuwe aanvallen verlagen. Deze medicijnen hebben bijwerkingen en het bepalen voor wie de voordelen groter zijn dan de nadelen, is individueel maatwerk.
  • Bij patiënten met primair progressieve MS is helaas nog steeds slechts bestrijding van symptomen mogelijk. Voor veel verschijnselen van MS, zoals spierstijfheid, problemen met het plassen, pijn, ontlasting of moeheid zijn er ook gerichte behandelmogelijkheden. Dit kan met medicijnen, maar bijvoorbeeld ook met oefeningen via de fysiotherapeut.

Waar vindt de behandeling van MS plaats?

Binnen CWZ kunt u terecht bij het MS centrum op de polikliniek MS.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.