Multiple sclerose behandeling

Er zijn een aantal zinvolle behandelingen die de ziekte-activiteit van multiple sclerose kunnen doen afnemen.

Maar er is geen behandeling die MS kan genezen.

  • Er zijn behandelingen gericht op vooral de aanvallen en het voorkomen daarvan.
  • Er zijn behandelingen voor de specifieke klachten en verschijnselen.

De neuroloog, verpleegkundig specialist en MS-verpleegkundige van het MS-centrum kunnen u informeren, adviseren en begeleiden. 

Toon meer

Hoe verloopt de behandeling bij MS?

  • Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen 15 jaar enorm toegenomen en qua effectiviteit verbeterd. Naast de behandeling van de klachten (= symptoombestrijding), wordt ook geprobeerd de ziekte te remmen (= immunomodulerende medicatie). Er zijn verschillende medicijnen voor de verschillende varianten van MS. 
  • Bij het optreden van een MS-aanval (‘Schub’) kan een korte kuur met steroïden ('prednison') het herstel versnellen. Afhankelijk van de klachten kan ook het natuurlijke herstel worden afgewacht.
  • Bij patiënten die regelmatig MS-aanvallen hebben of hiervoor risico lopen, kunnen medicijnen de kans op nieuwe aanvallen verlagen. Deze medicijnen hebben bijwerkingen en het bepalen voor wie de voordelen groter zijn dan de nadelen, is individueel maatwerk.
  • Bij patiënten met primair progressieve MS is helaas nog steeds slechts bestrijding van symptomen mogelijk. Voor veel verschijnselen van MS, zoals spierstijfheid, problemen met het plassen, pijn, ontlasting of moeheid zijn er ook gerichte behandelmogelijkheden. Dit kan met medicijnen, maar bijvoorbeeld ook met oefeningen via de fysiotherapeut.
  • Stamceltransplantie (AHSCT) kan ingezet worden bij MS-patiënten met de variant relapsing remitting multiple sclerose (RRMS), bij wie de ziekte zeer actief is en de meest effectieve medicatie niet aanslaat. Dat leidt tot achteruitgang in korte tijd. 
  • Een gezonde leefstijl is belangrijk als u MS heeft.

​​​​​​​Leefstijl

Een gezonde leefstijl is belangrijk als u MS heeft.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.