MS Centrum

CWZ levert goede zorg voor patiënten met multiple sclerose MS.

U kunt vertrouwen op onze kennis en goede zorg van het ms-team. Het ms-team werkt nauw samen met de ergotherapeut, fysiotherapeut, logopedist, klinisch psycholoog, revalidatiearts, uroloog. Het centrum is onderdeel van de polikliniek neurologie.

Team
Het ms-team bestaat uit:

Keurmerk
Het MS centrum heeft van het Nationaal MS Fonds het Vlinderkeurmerk gekregen. Dit is het enige officiële kwaliteitskeurmerk voor MS centra.

MS Zorg Nederland
Wilt u weten welke zorgverlener gespecialiseerd is in MS? In de MS Zorg Nederland Zorgzoeker kunt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde zorgverlener vinden.

Toon meer

Bereikbaarheid

024 365 82 10
maandag - vrijdag
8.30 - 16.45 uur
MS-centrum, neurologie C05

Nieuws corona: antistoffenbehandeling werkt helaas niet bij patiënten met verminderde afweer als ze besmet zijn met omikron

Een aantal weken terug is gecommuniceerd aan patiënten met gebruik van de medicatie ocrelizumab (Ocrevus), Fingolimod (Gilenya), ozanimod(Zeposia) en siponimod (Mayzent) dat er een nieuwe behandeling is met monoklonale antistoffen voor als ze corona krijgen.

Helaas werkt deze REGEN-Cov behandeling niet bij de omikron-variant, die in Nederland en ook in Nijmegen dominant is. Daardoor zullen patiënten die nu worden opgenomen omikron hebben.

CWZ geeft dus niet langer deze behandeling aan poliklinische én klinische patiënten met een verminderd afweersysteem. Het bepalen van serologie tegen SARS-CoV2 heeft bij deze groep dus geen zin op dit moment.

Gang van zaken MS-centrum

  • U meldt zich bij Meldpunt 1B. Daar wijst een medewerker waar u kunt wachten.
  • Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.
  • De neuroloog of de MS-verpleegkundige komt bij u. U bespreekt hoe het gaat.
  • Als het nodig is, verwijst zij u door naar andere deskundigen in overleg met de neuroloog.

Wat kan de MS-verpleegkundige voor u doen?

  • Zij bespreekt na de diagnose MS met u alle vragen en problemen (lichamelijke en psychosociale)
  • Zij houdt de continuïteit van zorg in de gaten
  • Zij stimuleert u een actieve rol in te nemen in de behandeling van MS
  • Zij denkt mee, geeft adviezen en informatie over medicijnen, aanpassingen, voorzieningen en hulpmiddelen
  • Zij verwijst u zo nodig door naar andere zorgverleners

MS Dagboek

Het MS Dagboek is een dagboek op internet, speciaal ontwikkeld voor mensen met MS die bij CWZ onder behandeling zijn. Om te volgen hoe het met u gaat, houdt u een dagboek bij. Wilt u meedoen? Ga naar de website Gezondheidsmeter en meld u aan.

Uw MS-verpleegkundige heeft u tijdens het spreekuur aangemeld. Bij thuiskomst ontvangt u op uw e-mail adres een e-mail van Gezondheidsmeter met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Behandelingen relapsing-remitting MS

Voor de behandeling van MS is er een aantal medicijnen beschikbaar. Deze worden per injectie toegediend. Maar er zijn ook middelen die in de vorm van een tablet ingenomen kunnen worden.

Meer over MS

Looptest Fampyra tijdelijk uitgesteld
De looptest voor Fampyra is tijdelijk uitgesteld vanwege corona. Meer hierover leest u op de website van de MS-vereniging.

Autorijden met ms
Wanneer u ms heeft, is het fijn dat u zich per auto kunt verplaatsen. Tegelijkertijd kunt u door ms minder rijgeschikt zijn. Bijvoorbeeld omdat u slecht ziet of kracht verliest. Bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen kunt u een verklaring van geschiktheid aanvragen. Vaak is daarvoor een keuring nodig. 

Vergoeding Tecfidera®
Tecfidera® wordt vergoed door uw zorgverzekeraar voor de behandeling van MS. Dat blijft zo. Wel geldt er vanaf 1 maart 2019 een eigen bijdrage van maximaal €250,- per jaar per patiënt. Dit heeft te maken met een recente wetswijziging. De fabrikant van Tecfidera® zal patiënten die eigen bijdrage terugbetalen. De fabrikant doet dit via TBR Nederland. Meer over het declareren van uw eigen bijdrage vindt u op de website Terugbetaal rekening.

 

Folders / documenten

Waarvoor kunt u bij ons terecht ?

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.