Multiple sclerose stamceltransplantatie

Stamceltransplantatie (AHSCT) is een intensieve vorm van immunotherapie, met als doel het immuunsysteem af te breken en opnieuw op te bouwen.

De behandeling kan ingezet worden bij MS-patiënten met de variant relapsing remitting multiple sclerose (RRMS), bij wie de ziekte zeer actief is en de meest effectieve medicatie niet aanslaat. Dat leidt tot achteruitgang in korte tijd. 

Patiënten hebben na de behandeling minder aanvallen van de ziekte. Daarnaast blijkt uit het wetenschappelijk bewijs dat minder patiënten achteruitgaan in functioneren. Mensen geven aan een betere kwaliteit van leven te ervaren. 

Vanaf voorjaar 2023 kan deze patiëntengroep een vergoeding krijgen voor deze behandeling uit het basispakket van de zorgverzekering.

Toon meer

Hoe verloopt stamceltransplantatie bij MS?

  • stamcellen worden uit het bloed van de patiënt gehaald
  • daarna wordt met chemo-immunotherapie het immuunsysteem vernietigd
  • vervolgens worden de eigen stamcellen teruggeplaatst.

Bijwerkingen
Stamceltransplantatie kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waaronder hoge koorts en een infectie omdat het immuunsysteem wordt vernietigd. Iemand heeft dan geen weerstand meer.
Op basis van de beoordeelde studies concludeert het Zorginstituut dat de gunstige effecten van stamceltransplantatie voor de specifieke groep patiënten met RRMS voldoende opwegen tegen de risico’s van behandeling.

Kwaliteitsafspraken
Kwaliteitsafspraken moeten passende zorg garanderen.  Het Zorginstituut heeft zorgprofessionals en de patiëntenvereniging gevraagd om kwaliteitsafspraken te maken en vast te leggen om passende zorg te garanderen.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.