Multiple sclerose leefstijl

Een gezonde leefstijl is belangrijk als u MS heeft.

Het team van het MS-centrum geeft adviezen over voeding en beweging.

Voeding bij MS

Diëtetiek adviseert om gebruik te maken van de Schijf van vijf. Indien er een wens is om met een dieet te starten adviseren we om dit altijd in overleg te doen met een diëtist. Via Zorgzoeker van MS Zorg Nederland kunt u diëtisten vinden die kennis hebben van MS. Heeft u een vraag over voeding? Raadpleeg dan de MS-voedingslijn.

Bewegen bij MS

Voor patiënten met MS is beweging belangrijk omdat er door de aandoening  afname van kracht en coördinatie kan ontstaan. Door te sporten worden de verschillende lichaamsfuncties getraind en beter behouden. Beweging kan ook een positief effect hebben op klachten van vermoeidheid. Een fysiotherapeut kan hierbij advies geven en meedenken over uw wensen ten aanzien van sport en beweging. Via Zorgzoeker van MS Zorg Nederland kunt u fysiotherapeuten vinden die kennis hebben van MS.

Online programma LEEF! met MS

Op dit moment vindt er onderzoek plaats naar wat anders eten, bewegen, slapen en meer ontspannen doet met MS-klachten. LEEF! met MS is een online programma onder professionele begeleiding in samenwerking met het Nationaal MS Fonds en het MS centrum VU Amsterdam.  U betaalt voor het programma een eigen bijdrage. Voor nadere informatie: LEEF! met MS

Meer leefstijltips

Brain health: een handboek voor mensen met multiple sclerose. 

Waar vindt de behandeling van MS plaats?

Binnen CWZ kunt u terecht bij het MS-centrum.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.