Prostaatkanker expertisecentrum

Jaarlijks kiezen honderden mannen uit heel Nederland voor de prostaatkankerzorg en grote expertise binnen ons prostaatkankercentrum. Wij plannen onderzoeken zo vlot mogelijk achter elkaar in een sneldiagnostiek traject, zodat u snel weet waar u aan toe bent. Is er sprake van prostaatkanker, dan volgt direct actie. In ons centrum beschikken de artsen over de nieuwste onderzoeks- en behandelmethoden.

Toon meer

Waarom naar het STZ prostaatkanker expertisecentrum van CWZ?

  • We zijn een STZ erkend expertisecentrum en hebben ook andere keurmerken.
  • Onze urologen en andere zorgprofessionals hebben aantoonbare wetenschappelijke kennis én jarenlange ervaring op het gebied van prostaatkanker.
  • Is de diagnose prostaatkanker gesteld, dan bieden we alle mogelijke behandelingen aan die beschikbaar zijn. Daarmee is er altijd een behandeling die bij u past.
  • We behandelen volgens de nieuwste inzichten en gebruiken moderne technieken zoals robotchirurgie. Dat laatste doen we met andere ziekenhuizen binnen het samenwerkingsverband Prosper. 
  • De behandelresultaten zijn uitstekend. 
  • We bieden patiënten een goed zorgtraject van diagnose tot behandeling. Onderdeel daarvan is sneldiagnostiek. 
  • We leveren persoonlijke zorg met een vast aanspreekpunt voor de patiënt.
  • Hoge patiënttevredenheid: onze patiënten geven ons een 8,5 (2019).
  • Ons centrum heeft een patiëntpanel dat meedenkt over ontwikkelingen in de zorg.

Maatregelen vanwege coronavirus

Door corona is de gang van zaken in CWZ anders. Lees meer over de maatregelen die we nemen voor uw en onze veiligheid.

Over de afdeling

Goed zorgtraject met sneldiagnostiek

Bij verdenking op prostaatkanker kunt u binnen 5 werkdagen terecht op de polikliniek urologie. Wij plannen de onderzoeken zo vlot mogelijk achter elkaar in een sneldiagnostiek traject. U verkeert immers in grote onzekerheid. In alle gevallen krijgt u eerst een MRI prostaat, zo nodig gevolgd door biopten van de prostaat. Zo komen we toe een zekere diagnose.

Is er sprake van prostaatkanker, dan volgt direct actie. We plannen snel eventuele vervolgonderzoeken, die nodig zijn om meer duidelijkheid te krijgen over uw situatie. U krijgt een vaste contactpersoon bij wie u steeds terecht kunt met uw vragen. Als alle onderzoeken zijn afgerond, bespreken we uw situatie in een multidisciplinair overleg (MDO) waar alle experts aanwezig zijn. Het behandeladvies stemmen we af op uw persoonlijke situatie. We beslissen hier samen met u over. Lees meer over het zorgtraject.

Samen beslissen over behandelplan

Het behandeladvies stemmen we af op uw persoonlijke situatie. Omdat er vaak meerdere behandelmogelijkheden zijn, neemt de behandelend uroloog alles goed met u door. Het is belangrijk om samen een goede beslissing te nemen die bij u past. Daarom gebruiken we hierbij de digitale keuzehulp. Soms is afwachten het beste, soms is behandelen beter. We praten niet alleen over uw lichamelijke gezondheid, maar ook over zaken op psychosociaal en seksueel gebied.

Second opinion

Als de diagnose prostaatkanker in een ander ziekenhuis is gesteld, kunt u bij ons terecht voor een second opinion. Eventueel kan uw eigen ziekenhuis het behandeladvies dan weer uitvoeren. Wanneer een hooggespecialiseerde behandeling noodzakelijk is, zoals een robotoperatie of behandeling in het kader van wetenschappelijk onderzoek, kan dat in CWZ gebeuren. Na afloop kunt u voor het verdere vervolg vaak ook weer in uw eigen ziekenhuis terecht. Bij verwijzing voor een vervolgbehandeling in CWZ kunt u binnen 2 weken op de polikliniek terecht. Deze tijd is nodig om alle informatie uit uw eigen ziekenhuis te verzamelen en nogmaals te laten bekijken door onze experts.

Samenwerking met andere ziekenhuizen

CWZ werkt voor prostaatverwijdering met de operatierobot samen met Radboudumc en Catharina ziekenhuis onder de naam Prosper Samenwerkende prostaatkankerklinieken. Daardoor heeft elke patiënt toegang tot de beste faciliteiten, de meest precieze diagnose en de best mogelijke behandelopties. De patiënt gaat naar de locatie waar hij het beste geholpen kan worden. Zo gebeuren de robotoperaties van deze drie ziekenhuizen op locatie CWZ door een toegewijd en ervaren operatieteam.

Veel ervaring met robotoperatie

Patiënten die in aanmerking komen voor een robot-geassisteerde radicale prostatectomie (RARP) worden behandeld in CWZ. Dit is een operatie van de prostaat met de hypermoderne Da Vinci Xi robot. Komt u uit het Catharina ziekenhuis of Radboudumc, dan voert uw eigen uroloog de operatie uit in CWZ. De urologen uit CWZ werken samen met de urologen uit deze ziekenhuizen binnen Prosper Samenwerkende prostaatkankerklinieken. Voordeel van deze concentratie van operaties op één locatie is dat de urologen meer dan voldoende operaties doen om hun ervaring te onderhouden en steeds van elkaar leren. Hoe vaker een uroloog deze complexe ingreep doet, hoe beter hij daarin wordt. De kanker wordt dan beter weggehaald en de kans op complicaties als incontinentie en impotentie daalt. Vanaf 1 januari 2019 moet elk ziekenhuis dat zulke operaties doet er meer dan 100 per jaar doen. In CWZ gaat het op jaarbasis om ongeveer 300 robotoperaties.

Openheid over de resultaten

We zijn open over de resultaten van onze behandelingen. We vergelijken ze met die van de andere Santeon ziekenhuizen en gebruiken elkaars ervaring om de zorg te verbeteren.  In het Samen Beter programma Prostaatkanker van Santeon werken we aan steeds betere prostaatkankerzorg tegen lagere kosten. Lees meer over dit programma op de website van Santeon.

Keurmerken

Het prostaatkankercentrum heeft verschillende keurmerken en waarderingen ontvangen, namelijk:

STZ-erkenning

Het prostaatkanker expertisecentrum van CWZ is als enige Nederlandse ziekenhuis erkend door de SamenwerkendeTopklinische opleidingsziekenhuizen (STZ) voor de unieke expertise in topklinische zorg op het gebied van bovengemiddeld complexe aandoeningen. 

Koploperziekenhuis

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft samen met de patiëntenvereniging voor prostaatkankerpatiënten de samenwerking van CWZ, Radboudumc en Catharina ziekenhuis geselecteerd als één van de drie koploperziekenhuizen in Nederland voor robotoperaties. Dat gebeurde op basis van objectieve criteria voor excellente prostaatkankerzorg.

Patiëntenwijzers

Volgens de patiëntenwijzers is het prostaatkankercentrum een goede keuze voor onderzoek en behandeling bij prostaatkanker. De patiëntenwijzers van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) helpen u een ziekenhuis te kiezen.

Vereniging van prostaatkankerpatiënten

Ook de vereniging van prostaatkankerpatiënten beoordeelt onze zorg als uitstekend. Samen met deze vereniging hebben we de verschillende zorgtrajecten voor prostaatkanker uitgewerkt.

Contact

Telefoon
024 365 82 55
8.30 - 17.00 uur

Openingstijden
8.00 tot 17.00 uur

Afdeling
Polikliniek urologie B28, melden bij Meldpunt 1B. Neem uw legitimatiebewijs en registratiekaart mee

Patiëntenervaringen

'Vanaf het eerste contact met veel vertrouwen onderzoek en operatie ondergaan. Er is duidelijkheid gegeven in de behandeling, de duur en de eventuele gevolgen. De nazorg is nog steeds goed.'
Patiënt op ZorgkaartNederland over het prostaatkankercentrum CWZ. Meer ervaringen > 

Actuele medische kennis en nieuwste technieken

We behoren tot de meest innovatieve prostaatkankercentra in Nederland. Vrijwel alle behandelmethoden zijn beschikbaar en we werken volgens de laatste medische inzichten en met de nieuwste technieken:

MR-TRUS fusie

Om met zo groot mogelijke zekerheid te weten of u prostaatkanker hebt, combineren we MRI-beelden met echografisch onderzoek. Zo worden er hele precieze biopten van afwijkende gebieden in de prostaat afgenomen. Dit onderzoek heet MR-TRUS fusie en is voor u minder belastend dan andere onderzoeksmethoden. Met deze methode worden de biopten niet via de endeldarm afgenomen, maar via de huid tussen balzak en anus. Daardoor is er minder kans op infecties.

Da Vinci Xi operatierobot

Moet de prostaat worden verwijderd, dan doen wij dat vrijwel altijd met een robot operatie. Met de hypermoderne Da Vinci Xi robot voor een operatie van de prostaat kan de uroloog heel nauwkeurig opereren. Dit geeft betere operatieresultaten en minder risico op bijwerkingen als impotentie en incontinentie.

Cryochirurgie

Is de prostaatkanker na een eerdere behandeling met inwendige of uitwendige bestraling toch teruggekeerd, dan behandelen wij met cryochirurgie. Dit is bevriezing van de prostaat om de kankercellen te doden. Voor veel mensen geeft dit een tweede kans op genezing. Het is maar in enkele Nederlandse ziekenhuizen mogelijk.

Wetenschappelijk onderzoek

Door wetenschappelijk onderzoek dragen we in CWZ bij aan de vooruitgang in de zorg voor mensen met prostaatkanker. Hierdoor hebben patiënten in CWZ vaak toegang tot innovatieve technieken of nieuwe medicijnen die nog niet overal beschikbaar zijn.

CWZ Urologie leidt Europese urologen op

De kennis over prostaatkanker willen we graag delen. Daarom is CWZ urologie erkend als Europees opleidingscentrum voor prostaatkankerzorg. De European Board of Urology (EBU) en de European Association of Urology (EAU) erkennen centra waar diagnostiek en behandeling van prostaatkanker op het hoogste niveau is met een certificaat. Medisch specialisten (in opleiding) komen naar CWZ om te leren hoe prostaatkankerzorg volgens de laatste inzichten eruit ziet. Doordat de afdeling Urologie andere artsen opleidt, werken de urologen en medewerkers van CWZ altijd volgens de nieuwste richtlijnen en inzichten. Daarnaast brengen de artsen die hier hun specialistische opleiding volgen ook kennis en ervaringen mee waarmee we in CWZ de zorg kunnen verbeteren.

Patiëntpanel CWZ prostaatkankercentrum

Het CWZ prostaatkankercentrum vindt uw mening en ervaring erg belangrijk. Door uw ervaringen, wensen en behoeften over uiteenlopende onderwerpen met ons te delen draagt u bij aan het verbeteren van onze zorg en dienstverlening op het gebied van prostaatkanker. Wilt u graag mee praten? Meld u dan direct aan voor het patiëntpanel van het CWZ prostaatkankercentrum op deze pagina. Op deze pagina vindt u ook meer informatie over het patiëntpanel.

U kunt bij deze polikliniek of dit team komen met deze aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze polikliniek of dit team komen voor deze onderzoeken. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze polikliniek of dit team komen voor deze behandelingen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze polikliniek of dit team komen via deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt op deze polikliniek of bij dit team te maken krijgen met deze zorgprofessionals.

B
H
M
S
V
W