Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een darmziekte.

Bij deze ziekte ontsteekt de dikke darm.

Toon meer

Meestal begint de ontsteking in de endeldarm (vlak boven de anus) en breidt zich dan uit naar de rest van de dikke darm. De dikke darm is soms helemaal ontstoken. In het slijmvlies van de darm kunnen zweren ontstaan. Colitis ulcerosa is een auto-immuunziekte en chronisch. De ontstekingen komen regelmatig terug. De ziekte heeft soms ernstige gevolgen. Bij een zeer ernstige ontsteking bestaat levensgevaar.

De ziekte komt relatief vaak voor bij mensen met de ziekte van Bechterew, een vorm van reuma. Soms komt de ziekte voor in combinatie met een chronische oogontsteking (uveïtis). Colitis ulcerosa lijkt veel op een andere ziekte waarbij de darmen ontstoken zijn: de ziekte van Crohn.

Klachten / symptomen colitis ulcerosa

De verschijnselen van colitis ulcerosa en de ernst van de verschijnselen verschillen per persoon. De meest voorkomende verschijnselen zijn: langdurige en vaak terugkerende diarree, verstopping, slijm en bloed in de ontlasting, pijnlijke kramp voor de ontlasting, bloedarmoede, vermagering, hoge koorts, misselijkheid, geen zin in eten, krampen na de maaltijd.

Sommige mensen met colitis ulcerosa krijgen ook klachten op andere plaatsen in het lichaam: oogontsteking (uveïtis), pijnlijke, ontstoken gewrichten (vooral knieën, ellebogen, enkels en polsen), afwijkingen aan het bekken, ziekte van Bechterew, blaasjes of zweertjes (aften) in de mond, ontsteking van de galgangen.

Stress kan de verschijnselen van colitis ulcerosa erger maken.

Medicijnen

Bij deze ziekte kan het zijn dat u medicijnen voorgeschreven krijgt.

Waarom naar CWZ met colitis ulcerosa?

In CWZ zijn deskundige MDL-artsen met een brede vakkennis aanwezig. Zij zullen naar u luisteren en uw klachten serieus nemen. Ook heeft zowel de patiënt als de huisarts van de patiënt de mogelijkheid rechtstreeks contact op te nemen met de MDL-arts.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.