CT-colon

Bij een CT-colon wordt de dikke darm gescand.

Hiervan wordt een driedimensionaal beeld gemaakt. Zo kan de arts van buitenaf in de darm kijken en zien of er afwijkingen zijn, bijvoorbeeld poliepen. Het is een vrij nieuwe techniek waarbij geen endoscopen nodig zijn. Voor veel mensen is een CT-colon veel minder belastend dan een coloscopie. Een ander woord voor CT-colon is CT-colografie.

Hoe verloopt een CT-colon?

De dikke darm wordt tijdens het onderzoek opgeblazen met CO2 (lucht). Een opgeblazen darm voelt niet prettig daarom krijgt u een middel om deze krampen te verminderen. Het onderzoek duurt ongeveer 20-30 minuten. Het maken van de scan duurt maar een paar seconden. De dikke darm moet voorafgaand aan het onderzoek leeg zijn. Een dag voor het onderzoek moet u daarom laxeermiddelen innemen. Hiervan krijgt u krampen en diarree.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.