Crohn of colitis operatie

Bij de Ziekte van Crohn of colitis ulcerosa is een operatie onvermijdelijk als medicijnen onvoldoende werken en als klachten toenemen.

Hoe verloopt een operatie bij Crohn?

Zo’n 50 tot 70 procent van de mensen met de ziekte van Crohn heeft vroeg of laat een operatie nodig. Aanleidingen zijn bijvoorbeeld een vernauwing, een abces of een fistel wat veel klachten geeft. De chirurg verwijdert het zieke deel van de darm. Meestal is dit het laatste deel van de dunne darm vóór de ingang naar de dikke darm.

Een operatie kan de ziekte niet genezen.

Hoe verloopt een operatie bij colitis ulcerosa?

Als u colitis ulcerosa heeft en onvoldoende op medicijnen reageert, kunt u er met de arts voor kiezen om de dikke darm te verwijderen. In 5 procent van de gevallen is de dikke darm zo ernstig ontstoken dat deze meteen verwijderd moet worden.

De arts kan een gedeelte van de dikke darm weghalen of de hele dikke darm. Dat laatste kan de arts voorstellen als u heel veel last heeft van ontstekingen. Een operatie waarbij de hele darm wordt weggehaald is een erg ingrijpende operatie. Vaak zijn de gevolgen blijvend. Wel gaan de klachten van colitis ulcerosa weg, omdat de dikke darm dan niet meer kan ontsteken.

Om na de operatie de darm rust te geven en te laten herstellen, kunt u een  (tijdelijk) stoma of een pouch krijgen. Dit is vaak tijdelijk. Behalve wanneer er een erg groot deel van de dikke dan moet worden weggehaald en ook uw endeldarm wordt verwijderd. Dan is een stoma blijvend. 

Waar vindt de operatie bij Crohn of colitis plaats?

De operatie gebeurt op de operatiekamer onder volledige narcose door een gastro-intestinaal chirurg.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.