Urineonderzoek

Onderzoek van urine op mogelijke ziektes of infecties. 

Soms wil de arts uw urine onderzoeken. Uit een urineonderzoek is veel informatie te halen. Zo wordt de reden van uw klachten gezocht.

Hoe verloopt een urineonderzoek?

Opvangen urine
Voor een urineonderzoek moet u meestal bij de huisarts of in het ziekenhuis een potje urine inleveren. Het speciale potje haalt u op bij het loket van de bloedafname, B82. Soms moet dat uw eerste plas van de dag zijn (ochtendurine), soms maakt het niet uit. Soms moet u alle urine die u in 24 uur uitplast opvangen in een speciale verzamelfles. Uw arts zal u uitleggen wat de bedoeling is.

Afgeven urine
Van de arts hoort u waar u de urine kunt afgeven. Dat kan bij:

Onderzoek urine
De urine gaat naar het laboratorium medische microbiologie of klinische chemie voor onderzoek. Daar kunnen ze met teststrookjes bepaalde stoffen meten, zoals bloed, eiwit en suiker. Deze stoffen zitten normaal niet in de urine. Daarnaast bekijkt de laboratoriummedewerker de urine onder de microscoop om te zien of er vreemde dingen in zitten. In het laboratorium medische microbiologie kan men onderzoeken of er bacteriën in de urine zitten.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.