IBD leefstijl

Bij Inflammatory Bowel Disease (IBD) zoals ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa is uw leefstijl van invloed.

Veel patiënten hebben vragen over wat ze zelf kunnen doen om hun ziekte onder controle te houden of te brengen. Eet regelmatig, slaap op tijd en leef gezond is ons advies. We geven hieronder een aantal tips.

Roken

Het is bewezen dat roken een negatieve invloed heeft op de ziekte van Crohn. Door te blijven roken is er een grotere kans op het opvlammen van de ziekte. Hierdoor kunnen er dus sterkere medicijnen nodig zijn om de ziekte onder controle te krijgen en houden. Het is ook bewezen dat rokers met de ziekte van Crohn vaker moeten worden opgenomen in het ziekenhuis en vaker geopereerd worden en vertraagt roken het herstel van een operatie.

Voeding

Een gezond, afwisselend dieet is belangrijk voor iedereen, maar zeker voor iemand die een chronische darmziekte heeft. Omdat de darmwand ziek is (geweest) gaan er vaak voedingsstoffen verloren en patiënten kunnen hierdoor ongewenst afvallen. Dit heeft een negatief effect op de energie, maar bijvoorbeeld ook op het kunnen bestrijden van ontstekingen.

Het advies is om de adviezen van het Voedingscentrum over een gezond dieet goed te volgen. Bij twijfel of adviezen kunt u verwezen worden naar een diëtist.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een specifiek dieet de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa kan genezen. Wel wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Is er sprake van een prikkelbare darmsyndroom naast de inflammatoire darmziekte? Dan is er wel bewijs dat het volgen van een zogeheten FODMAP-dieet een positief effect kan hebben om meer energie te krijgen. We raden hierbij begeleiding van een diëtist aan.

Alcohol

Er is geen specifiek nadelig effect bekend van alcohol op een inflammatoire darmziekte. Uiteraard geldt het advies om met mate alcohol te gebruiken. Alcohol kan invloed hebben op de werking van sommige medicijnen. Daarom raden we u bij bepaalde medicijnen aan om geen alcohol te drinken.

Bewegen

Beweging is van groot belang voor patiënten met een chronische ziekte. Voor mensen met een inflammatoire darmziekte kan dit soms erg lastig zijn. Vermoeidheid, verminderde energie, maar ook ongemakken door diarree en buikpijn, zorgen ervoor dat patiënten vaak te weinig beweging hebben.

Te weinig beweging heeft bewezen een negatief effect op de kwaliteit van leven. Daarom raden we onze patiënten aan om te proberen voldoende beweging te hebben en hier eventueel begeleiding bij te zoeken. Door meer beweging:

  • krijgt u uiteindelijk meer energie
  • voelt u meer controle over uw lichaam en ziekte
  • krijgt u een sterker zelfbeeld
  • en hiermee uiteindelijk een betere kwaliteit van leven
  • of het ook effect heeft op de ziekteactiviteit is vooralsnog niet bekend.

Slapen

Goede nachtrust is van belang voor patienten net een chronische ziekte. Alsu problemen heeft met slapen is het belangrijk dit met de MDL-arts te bespreken.

Leefstijlpoli

De verpleegkundig specialist of MDL-arts kunnen u verwijzen naar de leefstijlpoli van CWZ. De gezondheidscoaches op deze poli adviseren patiëntenbij het streven naar een vitaler leven. 

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.