ECG, Elektrocardiogram

Een ECG (electrocardiogram) is een hartonderzoek.

Hiermee ziet de arts hoe uw hart werkt en in welke conditie het hart is.

Een ECG registreert de elektrische activiteiten van uw hart. Het geeft informatie over het hartritme, de grootte, de werking van het hart en de hoeveelheid zuurstof die het bloed vervoert.

Een ECG kan een onderdeel zijn van een algemeen onderzoek naar uw lichamelijke conditie. Dit gebeurt bijvoorbeeld voor een operatie of bij een sportkeuring.

Met een ECG kan een arts ook afwijkingen aan het hart zien. Soms is hier verder onderzoek voor nodig.

Toon meer

Hoe verloopt een ECG?

  • U meldt zich aan de balie van de hartfunctieafdeling.
  • Tijdens het ECG krijgt u elektroden op uw huid geplakt.
  • Het hartritme ontstaat door elektrische stroompjes die u zelf niet voelt. Een ECG-apparaat registreert deze stroompjes en zet ze om in een hartfilmpje, een soort grafiek. 
  • Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank.
  • Het is een snel en eenvoudig onderzoek dat pijnloos is.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.