Longziekten

Op de afdeling longziekten kunt u terecht voor onderzoek naar en behandeling van alle longaandoeningen. Ook houden longartsen en verpleegkundigen spreekuur voor patiënten met klachten aan longen of luchtwegen.
 

Wie zijn we?
Bij ons kunt u terecht voor onderzoek naar en behandeling van alle longaandoeningen.

Wat doen we? 
Bij de longarts kunt u terecht voor onderzoeken en behandelingen van uw longziekten. Bijvoorbeeld longontsteking, longkanker en chronische ziekten zoals COPD en astma. Ook met slaapproblemen zoals slaapapneu en snurken kunnen wij u helpen.

Toon meer

24 maart: bijeenkomst over speciale voeding bij long-aandoeningen

Georganiseerd door het Longpunt, een informele ontmoetingsplek voor longpatiënten en hun partners. Naar meer informatie en aanmelden.

Gang van zaken polikliniek longziekten

  • U meldt zich voor de afspraak met uw registratiekaart bij meldpunt 2B. Daar wijst een medewerker waar u kunt wachten. 
  • Een longfunctielaborant roept u vervolgens op voor het verrichten van een longfunctie-onderzoek. Dat gebeurt bij de meeste patiënten.
  • Weer neemt u plaats in de wachtkamer.
  • De longarts roept u op voor een gesprek (anamnese). Eventueel doet hij lichamelijk onderzoek. Hierna besluit de arts of er vervolgonderzoeken nodig zijn. Bijvoorbeeld een röntgenfoto van de borstkas.
  • U gaat naar de afsprakenbalie. De doktersassistente neemt met u door welke onderzoeken moeten gebeuren. U maakt de afspraken voor dit onderzoek zelf of ze maakt de afspraken voor u. Ook krijgt u informatie mee. We proberen de onderzoeken achter elkaar te plannen. Dan hoeft u niet onnodig naar het ziekenhuis te komen. Wij houden rekening met uw wensen.
  • Een controle-afspraak of vervolgafspraak maken we direct. Deze is binnen ongeveer 4 weken. Voor een controleafspraak na langere tijd sturen wij u de datum toe. Houdt u ook zelf in de gaten in welke maand u op controle moet komen. Dan kunt u bellen als u geen bericht van ons ontvangt.
  • Heeft u tussentijds behoefte aan contact met uw zorgverlener? Voor bijvoorbeeld praktische vragen over uw zorgtraject bij CWZ? Dan kunt u gebruik maken van de BeterDichtbij app. Hiermee kunt u snel, veilig en eenvoudig berichten uitwisselen met medewerkers van de polikliniek longziekten. Klik hier voor meer informatie en uitleg over de app.  

Speciale spreekuren en centra

 

Astma
Astma kan erg vervelend zijn. Bij ons kunt u binnen één week terecht met uw long of luchtwegklachten.

COPD
COPD kan niet worden genezen. Maar aan de klachten is wel iets te doen. Bij ons kunt u binnen één week terecht op het speciale COPD spreekuur.

Slaapproblemen 
Het slaapcentrum van CWZ is gespecialiseerd in alle slaapaandoeningen. het centrum werken longartsen, neurologen en KNO-artsen samen.

 

Longpunt: bijeenkomsten voor chronische longpatiënten

Periodiek vindt er een bijeenkomst plaats voor mensen met een chronische longziekte. Deelnemers wisselen via Longpunt ervaringen uit, krijgen tips en delen hun zorgen. Voor zorgverleners en vrijwilligers is het dé gelegenheid om patiënten en hun omgeving te ontmoeten en te informeren. Aankomende bijeenkomsten staan vermeld in de agenda van CWZ.

Waarvoor kunt u bij ons terecht ?

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.