Osteoporose behandeling

Deze behandeling helpt bij het versterken van uw botten en het verminderen van vallen.

Door osteoporose (botontkalking) verzwakken de botten en breken ze sneller. Dit kan klachten veroorzaken. 

Hoe verloopt de osteoporose behandeling?

Osteoporose spreekuur
Patiënten die met een botbreuk op de spoedeisende hulp zijn geweest en patiënten van orthopedie, heelkunde, longziekten en andere specialismen met een verhoogd risico op osteoporose, komen terecht op het osteoporose spreekuur. Hier wordt u onderzocht en bekijken we samen met u wat de beste behandelmethode voor u is.

Behandeling 70-plusser met een gebroken heup
Bent u ouder dan 70 jaar en heeft u een gebroken heup? Dan wordt u tijdens uw opname in het ziekenhuis gezien door een klinisch geriater. Deze kijkt naar de oorzaak van het vallen en of er sprake is van botontkalking. Dit noemen we een geriatrisch onderzoek. Hierna krijgt u een persoonlijk behandelplan, om te voorkomen dat u opnieuw valt. Het kan zijn dat u ook een afspraak krijgt voor een botdichtsheidsmeting of een afspraak op de polikliniek geriatrie krijgt na het herstel van de gebroken heup.

Advies voor voeding en bewegen
Bij osteoporose is de afbraak van de botten vergroot, waardoor de botten erg verzwakt zijn. Botten hebben net als de rest van het lichaam voedingstoffen nodig. De belangrijkste voedingstoffen zijn calcium en vitamine D. Daarnaast is het belangrijk dat u een gezonde en gevarieerde voeding gebruikt. Het kan daarom dat u voor de behandeling van osteoporose wordt verwezen naar de diëtist voor voedingsadviezen en tips over bewegen. De bouwstoffen calcium en vitamine D worden vaak met tabletten aangevuld. Veel mensen gebruiken deze al via de drogist of huisarts. De internist of geriater zullen starten met deze supplementen of ze bijstellen als het voeding onvoldoende lukt. Een voldoende hoeveelheid calcium en vit D is basisvoorwaarde voor het aanslaan van andere osteoporosemedicijnen.

Waar vindt de osteoporose behandeling plaats?

Interne geneeskunde en klinische geriatrie hebben een osteoporosespreekuur. Voor een nadere voedingsanalyse wordt u soms verwezen naar de afdeling diëtetiek.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.