Artrosespreekuur

Het artrosespreekuur van CWZ orthopedie is er voor mensen die via de huisarts doorgestuurd worden bij artroseklachten aan heup of knie. U heeft dan last van pijn in de heup of pijn en stijfheid van de knie.

Over het artrosespreekuur

In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen last van artrose. De meest voorkomende klachten bij artrose zijn pijn en stijfheid van het gewricht. Als mensen ernstige klachten hebben kan een gewricht worden vervangen door een prothese, bijvoorbeeld een knie- of heupprothese. Ook  andere behandelingen kunnen artroseklachten verminderen. Heeft u last van klachten die kunnen wijzen op artrose? Uw huisarts kan u dan verwijzen naar het artrosespreekuur. In één dag doen we onderzoek, stellen we de diagnose en maken we samen met u een behandelplan om van uw klachten af te komen.

Waarom naar het atrosespreekuur?

  • U kunt snel terecht na verwijzing door uw huisarts (binnen twee weken).
  • Onderzoek, diagnose en behandelplan is op dezelfde dag. Zo weet u meteen waar u aan toe bent.
  • Een deskundig en gespecialiseerd team van orthopeden en verpleegkundig specialisten met veel ervaring in de artrosezorg staat voor u klaar.
  • Topklinische expertise op het gebied van kniechirurgie.
  • We beslissen samen met u over de behandeling die het beste bij u past. Daarvoor gebruiken we een keuzehulp.
  • Soms is een operatie nodig. Er zijn vaak ook voor andere behandelingen mogelijk. U kunt vaak zelf ook al veel doen om uw klachten te verminderen. Voor het beste advies, behandelingen en begeleiding bij u in de buurt werken we samen met de leefstijlpoli van CWZ en fysiotherapeuten en diëtisten in de regio. Zo helpen we u om een actief en fit leven te hebben en te houden.
  • CWZ orthopedie organiseert regelmatig voorlichting over het zelf verminderen van artroseklachten.

Voor wie is het artrosespreekuur?

Het artrosespreekuur is er voor mensen die via de huisarts doorgestuurd worden bij artroseklachten aan heup of knie. U heeft dan last van pijn in de heup of pijn en stijfheid van de knie.

Hoe is de gang van zaken op het artrosespreekuur?

Onderzoek
Meestal is het nodig om een nieuwe röntgenfoto te maken. Daarvoor gaat u eerst naar de afdeling radiologie. Daarna heeft u een afspraak met de verpleegkundig specialist of orthopeed. De verpleegkundig specialist of orthopeed zal u een aantal vragen stellen zoals over uw klachten en uw persoonlijke situatie zoals uw werk. Er wordt lichamelijk onderzoek gedaan. We kijken daarbij onder andere naar de functie van de heup of knie. Ook wordt de röntgenfoto en ander onderzoek beoordeeld.

Diagnose en behandelplan
Al tijdens het artrosespreekuur stellen we de diagnose. De verpleegkundig specialist of orthopeed bespreekt welke behandelkeuzes er zijn. Dat kan een operatie van heup of knie zijn. Vaak zijn andere behandelingen mogelijk. Zoals fysiotherapie, medicijnen tegen de pijn, het gebruiken van een brace of een injectie met corticosteroïden. Of u krijgt advies over bijvoorbeeld bewegen enaanpassen van voeding. Hiervoor werkt CWZ orthopedie samen met de leefstijlpoli in CWZ en diëtisten en fysiotherapeuten in de regio. Zo kan uw behandeling dichtbij huis gebeuren. CWZ orthopedie organiseert regelmatig voorlichting over het zelf verminderen van artroseklachten. We beslissen samen welk behandelplan het beste bij u past. Dat doen we met hulp van keuzekaarten voor artrose aan de knie en de heup.

Silvano Orvini over knieklachten

Rond zijn vijftigste zat Silvano Orvini na het voetballen met kniepijn op de bank. De oorzaak bleek artrose. Dankzij cortisonen-injecties kan hij blijven sporten.

Silvano Orvini,
patiënt Knie expertisecentrum
Lees zijn verhaal

Waarvoor kunt u bij ons terecht ?

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.