Intensive care IC (B44)

Op de IC komen patiënten die ernstig ziek zijn, na een ernstig ongeval of uit voorzorg na een grote operatie. 

Bereikbaarheid

024 365 75 60
Bezoek is 24 uur per dag welkom

Gang van zaken

Op de intensive care liggen patiënten bij wie de vitale functies, zoals bloedsomloop en ademhaling, intensief worden bewaakt of zelfs overgenomen. De meeste patiënten komen ongepland op de IC. Een ander deel komt na een grote operatie uit voorzorg naar de IC. Zij gaan meestal de volgende dag naar een gewone verpleegafdeling. Lees meer over:

Zorgverleners

Patiënten op de intensive care zien dagelijks een intensivist. Dat is een arts met het aandachtsgebied intensive care. Overdag en ‘s avonds zijn er altijd minimaal twee intensivisten. ’s Nachts is er altijd een extra intensivist bereikbaar, die zeer snel aanwezig kan zijn. Er werken op de IC ook intensive care-artsen. Dat zijn artsen die zorg verlenen onder eindverantwoordelijkheid van een intensivist. Er is altijd minimaal één IC-arts op de afdeling. Patiënten hebben het meeste contact met verpleegkundigen. Een verpleegkundige zorgt voor maximaal twee patiënten.

Wie werken op de IC?

  • Arts-assistenten
  • Hoofd verpleegkundige
  • Gediplomeerd verpleegkundigen
  • Leerling verpleegkundigen/ stagiaires
  • Helpenden
  • Afdelingsassistenten
  • Secretaresses.

Samen zorgen wij voor de 24-uurs zorg op de intensive care. Mocht het voor de behandeling nodig zijn, dan kunnen er verschillende andere disciplines worden geraadpleegd.

Verblijf en voorzieningen

Patiëntenkamer
Elke patiënt heeft een eigen kamer op de intensive care. Er staan hier veel verschillende apparaten.

Bezoek is 24/7 welkom
Wij streven naar ruime bezoektijden én voldoende rust voor de patiënt. Lees meer over bezoek op de intensive care.

Communiceren op de IC
Communiceren met de patiënt en familie krijgt veel aandacht op de intensive care.

Wat heeft een patiënt nodig van thuis?

  • Belangrijke papieren 
  • Medicijnen: het is erg belangrijk dat wij weten welke geneesmiddelen u gebruikt. Neem dus die middelen in de originele verpakking mee naar CWZ. Wanneer u overgevoelig (allergisch) bent voor bepaalde stoffen, geef dit dan aan. 
  • Kleding: nachtkleding, ondergoed, gemakkelijke schoenen, ochtendjas en gewone kleding 
  • Toiletartikelen: kam/borstel, zeep, deodorant, shampoo, tandenborstel en tandpasta. Eventueel: scheerapparaat, maandverband, brillenkoker/lenzenspullen, bakje voor gebitsprothese. 
  • Laat waardevolle spullen (bankpas en sieraden) thuis.

    Bezoek heeft de mogelijkheid om mobiele telefoons in een kluisje op te opladen. Voor verdere informatie kunt u de IC-verpleegkundige vragen.

Familiekamer

Familie van ernstig zieke of overleden patiënten kan gebruik maken van een familiekamer. 

Contactformulier

Heeft u een vraag of opmerking? Gebruik dit contactformulier.

Download de CWZ Zorgapp: alles over zorgverleners, behandelingen en praktische zaken IC

In de CWZ Zorgapp vindt u alle informatie over wat er op de IC gebeurt. U leest hier alles over de behandelingen, de apparatuur die er gebruikt wordt en handige praktische informatie. Daarnaast vindt u ook in de CWZ Zorgapp wie u allemaal tegen kunt komen aan zorgpersoneel op de IC. Download hier de app.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.