Voetoperatie chevron

Wat is een chevron operatie?

Als u klachten heeft aan uw voet, bijvoorbeeld een scheve grote teen kan een voetoperatie nodig zijn. Er zijn meerdere technieken om de klachten aan uw voet te verhelpen. De chevron operatie kan een milde tot matige scheve grote teen corrigeren.

Soorten voetoperaties

• chevron operatie: deze operatie vindt plaats bij een scheve grote teen waarbij de stand licht gecorrigeerd moet worden

basis osteotomie: deze operatie wordt gedaan bij een scheve grote teen (soms in combinatie met artrose) waarbij een forse correctie van de stand nodig is

akin techniek in combinatie met de chevron operatie; de ortopeed maakt een wigje (en verwijdert dus een deel) in het basisgewricht van de grote teen. Hiermee corrigeert hij de stand van de teen. Het gecorrigeerde deel wordt vastgezet met een krammetje (soort nietje).

arthrodese: bij een scheve grote teen in combinatie met ernstige slijtage (artrose) wordt deze operatie uitgevoerd. De orthopeed zet het gewricht stijf vast met behulp van een plaatje en/of schroeven.

De operatie vindt plaats in de operatiekamer. U wordt verder behandeld op de verpleegafdeling van orthopedie.

Hoe verloopt een chevronoperatie?

Eerst wordt u onder narcose gebracht (u bent dan volledig verdoofd) of u krijgt een ruggenprik. Ter hoogte van de hals van het kopje van het 1e middenvoetsbeentje zaagt de chirurg het bot in een V-vorm door. Vervolgens schuift hij het kopje richting de 2e teen op en zet dit meestal met een schroefje vast. Hierdoor wordt de voorvoet smaller. Het schroefje hoeft niet te worden verwijderd. Het grote voordeel van de chevron-operatie is dat u meteen uw voet weer kunt belasten. U draagt dan een speciale schoen.

U mag de 1e dag na de operatie weer naar huis. Daar revalideert u verder. De eerste 6 weken na de operatie draagt u een speciale klittenbandschoen. Het is belangrijk om de voet de eerste 2 weken rust te geven en regelmatig hoog te leggen. Als u weer normale schoenen kunt dragen en controle over uw voet heeft, kunt u weer autorijden en fietsen. Meestal kunt u na 12 weken weer beginnen met sporten. Het verschilt per persoon wanneer u weer kunt beginnen met werk. Uw arts informeert u over uw persoonlijke situatie.

Meer over een voetoperatie

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.