Voetoperatie akin techniek

Met de akin techniek corrigeert de orthopeed de stand van de grote teen. 

Als u klachten heeft aan uw voet, bijvoorbeeld een scheve grote teen eventueel in combinatie met artrose, kan een voetoperatie nodig zijn. Er zijn meerdere technieken om de klachten aan uw voet te verhelpen. 

De akin techniek wordt gebruikt samen met een basis osteotomie of een chevron operatie.

Soorten voetoperaties:

  • Chevron operatie: deze operatie vindt plaats bij een scheve grote teen waarbij de stand licht gecorrigeerd moet worden.
  • Basis osteotomie: deze operatie wordt gedaan bij een scheve grote teen (soms in combinatie met artrose) waarbij een forse correctie van de stand nodig is.
  • Akin techniek in combinatie met de chevron operatie: de ortopeed maakt een wigje (en verwijdert dus een deel) in het basisgewricht van de grote teen. Hiermee corrigeert hij de stand van de teen. Het gecorrigeerde deel wordt vastgezet met een krammetje (soort nietje).
  • Arthrodese: bij een scheve grote teen in combinatie met ernstige slijtage (artrose) wordt deze operatie uitgevoerd. De orthopeed zet het gewricht stijf vast met behulp van een plaatje en/of schroeven.
Toon meer

Hoe verloopt een voetoperatie met akin techniek?

In combinatie met de chevron of basis osteotomie operatie gebruikt de arts soms de akin techniek. Hierbij maakt hij een wigje (en verwijdert dus een deel) in het basisgewricht van de grote teen. Zo corrigeert hij de stand van de teen. Dit wordt weer vastgezet met een krammetje (soort nietje). Of de chevron operatie of basis osteotomie operatie wel of niet gecombineerd wordt met deze akin techniek heeft geen invloed op het verloop van de revalidatie.

Revalidatie
U mag de 1e dag na de operatie weer naar huis. Daar revalideert u verder. Bij een chevron operatie (al of niet met akin techniek) krijgt een speciale klittenbandschoen die u 6 weken moet dragen bij het lopen. Bij de basis osteotomie operatie is dit meestal een gipsschoen die ook gedurende 6 weken noodzakelijk is. De eerste 2 weken moet de voet veel rust krijgen en hoog liggen. Als u weer normale schoenen aan kunt en controle over uw voet heeft, kunt u weer autorijden en fietsen. Meestal kunt u na 12 weken weer beginnen met sporten. Wanneer u weer kunt werken, verschilt per patiënt. Uw arts bespreekt met u uw persoonlijke situatie.

Waar vindt de voetoperatie met akin techniek plaats?

De operatie vindt plaats in de operatiekamer. U wordt verder behandeld op de verpleegafdeling van orthopedie.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.