Besnijdenis

Bij een besnijdenis verwijdert de arts de voorhuid of een deel hiervan.

De medische naam voor besnijdenis is circumcisie. Er zijn meerdere oorzaken of redenen om een circumcisie uit te voeren:

 

Toon meer

  • Een vernauwde voorhuid
  • Hygiënische redenen
  • Religieuze of traditionele redenen

Op deze pagina leest u over besnijdenis op grond van de eerste reden.

Hoe gebeurt een besnijdenis?

Bij kinderen tot ongeveer 16 jaar vindt de besnijdenis plaats onder narcose. Volwassenen krijgen een lokale verdoving. De behandeling hangt af van het type klachten:

Bij (alleen) vernauwing van de voorhuid

Dit komt vooral voor bij kinderen. Hierbij is de voorhuid alleen vernauwd en zijn er geen ontstekingen. De arts hoeft de voorhuid dan niet helemaal te verwijderen. De eikel blijft voor een deel bedekt met voorhuid. Dit is voor een deel een cosmetische operatie. Het uiteindelijke resultaat kan dan ook niet worden voorspeld. Soms zit de voorhuid aan de eikel vastgeplakt. Tijdens de operatie maakt de arts dit los.

Bij vernauwing door chronische ontstekingen

Als er chronische ontstekingen bij komen kijken, verwijdert de arts de hele voorhuid. De huid die over is, hecht hij onder de rand van de eikel vast. Deze hechtingen lossen uit zichzelf op. Soms zit de voorhuid aan de eikel vastgeplakt. Tijdens de operatie maakt de arts dit los.

Waar gebeurt de besnijdenis?

Deze behandeling kan zowel bij volwassenen als bij kinderen gedaan worden. Kinderen moeten zich melden bij de kinderdagunit. Volwassenen melden zich op de polikliniek urologie.

Kosten besnijdenis

De ingreep is opgenomen in het basispakket, dat wil zeggen dat de behandeling op basis van een medische reden wordt vergoed door zorgverzekeraars. Een besnijdenis vanwege religieuze of culturele redenen zit niet in het basispakket, maar wordt bij een aantal zorgverzekeraars wel vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar. 

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.