Behandeling van de steungewrichtjes van de lendenwervels

Deze behandeling wordt vaak ingezet als er sprake is van rugpijn met eventuele uitstraling in de benen, meestal tot in de knie.

Om uw pijn te behandelen komt u in aanmerking voor een behandeling van de steungewrichtjes van de lendenwervels. Deze steungewrichtjes heten de lumbale facetgewrichten. Ze bevinden zich aan de zijkanten van de lendenwervels.

Hoe werkt een behandeling van de steungewrichtjes van de hals?

Er zijn verschillende manieren om de behandeling uit te voeren:

Diagnostische blokkade van de zenuwtakjes van de lumbale facetgewrichten

Als het nog niet helemaal duidelijk is waar de pijn vandaan komt, worden de steungewrichtjes ingespoten met een verdovingsmiddel. Als de pijn dan direct afneemt is het zeer waarschijnlijk dat de pijn daar vandaan komt. Meestal blijft de pijn een aantal uren weg.

Definitieve blokkade van de zenuwtakjes van de lumbale facetgewrichten

Als het vrij zeker is dat de pijn door de steungewrichtjes komt, kan een langer werkende blokkade worden uitgevoerd. Dit gebeurt door middel van warmte. De zenuw wordt blootgesteld aan warmte waardoor de prikkelgeleiding wordt onderbroken. Hierdoor wordt de pijn minder. Soms heeft het resultaat pas na enige tijd effect en soms wordt de pijn de eerste twee weken erger. In sommige gevallen heeft de behandeling helemaal geen resultaat.

Stroombehandeling van de zenuwtakjes van de lumbale facetgewrichten

Soms wordt gekozen om de zenuwtakjes niet te onderbreken met warmte maar met elektrische stroom. De zenuwtakjes worden blootgesteld aan een elektrisch veld. Het doel is om de prikkelgeleiding door de betreffende zenuw te verminderen en te zorgen dat u minder pijn heeft. De zenuwtakjes raken hierdoor niet beschadigd. Het kan zijn dat het resultaat van de behandeling pas na enige tijd merkbaar is. Soms heeft de behandeling geen resultaat. Ook de duur van dit effect kan zeer wisselend zijn.

Waar gebeurt de behandeling van de steungewrichtjes van de lendenwervels?

De behandeling van de steungewrichtjes van de lendenwervels gebeurt op de pijnkliniek.

U verlaat hiermee de informatiepagina's over aandoening rug en nekklachten.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.