Periodic Limb Movement Disorder

Bij periodic limb movement disorder (PLMD) maken uw benen terwijl u slaapt opeens heftige, schokkende bewegingen.

Dat gebeurt meerdere keren per nacht. U schiet daarom steeds wakker. Daardoor bent u vaak moe en kan het zelfs voorkomen dat u overdag in slaap valt.

Toon meer

Bij sommige mensen maken ook de armen plotseling buigende en strekkende bewegingen terwijl zij slapen. PLMD is een slaapstoornis. Artsen denken dat de oorzaak in de hersenen of in het ruggenmerg ligt. Het is dus geen spierziekte. PLMD gaat vaak samen met het restless legs syndroom (RLS). Ook wordt PLMD vaker gezien bij onder meer de ziekte van Parkinson, polyneuropathie, sommige vormen van ADHD en slaapapneu.

Wanneer er sprake is van een onderliggende ziekte die PLMD veroorzaakt, dan kan behandeling van deze ziekte de klachten van PLMD soms verminderen. Wanneer er ook sprake is van RLS dan kan behandeling van de RLS ook de PLMD verminderen.

Klachten / symptomen van PLMD

  • ’s nachts steeds wakker schieten
  • vaak heel moe zijn
  • soms zelfs overdag in slaap vallen.

Omdat de meeste mensen de bewegingen niet bewust meemaken, begrijpen ze niet waarom ze zo slaperig en moe zijn overdag. Zelf hebben ze het gevoel dat de nachtrust niet verstoord is. De partner is vaak degene die de bewegingen waarneemt.

Waarom naar CWZ met PLMD?

Het Slaapcentrum CWZ Nijmegen is ervaren in het onderzoeken en behandelen van PLMD. Met name de neuroloog heeft ervaring met de behandeling van PLMD. Daarnaast hebben KNO-artsen, longartsen, neurologen en klinisch psychologen binnen het Slaapcentrum CWZ Nijmegen regelmatig overleg met elkaar.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.