Urineonderzoek bij kinderen

Onderzoek van urine op mogelijke ziektes of infecties. 

Soms wil de arts de urine van uw kind onderzoeken. Uit een urineonderzoek is veel informatie te halen. Zo wordt de oorzaak van de klachten van uw kind gezocht.

Hoe verloopt een urineonderzoek?

Voor een urineonderzoek moet uw kind meestal bij de huisarts of in het ziekenhuis een potje urine inleveren. Het flesje met urine levert u in bij de arts of assistent. De urine gaat naar het laboratorium voor onderzoek. Daar kunnen ze met teststrookjes bepaalde stoffen meten, zoals bloed, eiwit en suiker. Deze stoffen zitten normaal niet in de urine. Daarnaast bekijkt de laboratoriummedewerker de urine onder de microscoop om te zien of er vreemde dingen in zitten. Verder kan men onderzoeken of er bacteriën in de urine zitten.

Waar vindt een urineonderzoek plaats?

De huisarts vraagt het onderzoek aan. Thuis of op de poliklniek urulogie wordt er in een potje geplast en dat wordt onderzocht door bijvoorbeeld de huisarts.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.