Oesofagusmanometrie

Een oesofagusmanometrie is een onderzoek van de slokdarm waarbij de zogenaamde peristaltiek en de druk van de slokdarm kan worden gemeten.

Peristaltiek is de benaming voor de knijpende beweging die de slokdarm maakt om eten en drinken vooruit te brengen. Door peristaltiek kunt u bijvoorbeeld een glas water drinken wanneer u ondersteboven hangt.

U krijgt een oesofagusmanometrie wanneer u last heeft van onbegrepen voedselpassageklachten, pijn op uw borst of wanneer uw arts overweegt of een slokdarmoperatie voor u zin heeft. Met een oesofagusmanometrie wordt gekeken welke behandeling het beste bij u past.

Toon meer

Hoe verloopt een oesofagusmanometrie?

De drukmeter wordt via de neus naar de maag geschoven. De drukmeter is niet dikker dan een paar millimeter. U krijgt slokjes water die u op bepaalde momenten moet doorslikken. De verpleegkundige zal dit aangeven. De drukmeter meet met welke kracht en snelheid de slok van boven naar beneden wordt gebracht.

Waar vindt een oesofagusmanometrie plaats?

Een oesofagusmanometrie vindt plaats op de endoscopieafdeling. U wordt vanuit de polikliniek MDL naar de endoscopieafdeling verwezen.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.