Ergometrie - inspanningstest

Met een ergometrie onderzoekt de longarts hoe goed u tegen lichamelijke inspanning kunt.

Kunt u daar niet goed tegen, dan kan de arts met deze test zien hoe dat komt. Een andere naam voor een ergometrie is inspanningstest. Er zijn 2 soorten testen: een fietstest en een looptest.

Hoe verloopt een ergometrie?

Neem voor de test gemakkelijke kleding mee, bijvoorbeeld sportkleding. Nadat u zich hebt omgekleed begint de test. De laborant stelt alles goed in en doet een bloeddrukmanchet om uw arm. Om een hartfilmpje te maken, krijgt u strips op de borst geplakt. U ademt door een mondstuk. De uitgeademde lucht gaat door een slang naar een computer. Deze meet de opname van zuurstof en de afgifte van koolzuurgas door de longen. U krijgt een neusklem op uw neus zodat u niet door uw neus kunt ademen.

Tijdens de test gaat de fiets steeds zwaarder fietsen of de lopende band steeds sneller lopen. De laborant controleert uw bloeddruk en hartslag meerdere keren. Het is heel belangrijk dat u zich zo goed mogelijk inspant. U bepaalt zelf wanneer u echt niet meer verder kunt. Na het lopen of fietsen prikt de arts wat bloed om te testen. Het onderzoek duurt één tot twee uur. Na afloop kunt u zich opfrissen en omkleden.

Is het onderzoek gericht op kinderen, dan zorgen we voor deskundige begeleiding en vindt het onderzoek plaats in overleg met de ouders.

Waar vindt een ergometrie plaats?

Een ergometrie wordt gemaakt op de longfunctieafdeling.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.