Slokdarmspataderen afbinden

Ingreep waarbij rubberen banden om de slokdarmspataderen worden geplaatst. 

Wanneer u last heeft van slokdarmspataderen, kan het helpen om ze te laten afbinden. Slokdarmspataderen zijn sterk uitgezette aderen in de slokdarm. De ingreep wordt ook wel rubberband ligatie genoemd. 

Hoe gaat de behandeling?

Voor de ingreep krijgt u een anti-schuimdrankje te drinken. Hierdoor kan de arts beter in de maag kijken. U krijgt ook een kalmeringsmiddel. U krijgt een endoscoop in uw mond en keel. Een endoscoop is een flexibele slang van enkele millimeters dik. U kunt gewoon door blijven ademen. Door het kalmeringsmiddel voelt u de endoscoop nauwelijks. Via de endoscoop kan er wat lucht in uw slokdarm worden geblazen zodat de arts beter kan zien. De slokdarmspataderen worden met de endoscoop opgezocht en afgebonden met rubberen band.

Waar gebeurt het afbinden van slokdarmspataderen?

Het afbinden van slokdarmspataderen gebeurt op de afdeling endoscopie.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.