Shunt

Een shunt is een aangelegde verbinding tussen slagader en ader, meestal in de onder- of bovenarm.

Een shunt is nodig bij hemodialyse. Bij deze behandeling moet een verpleegkundige elke keer de shunt aanprikken. Een gewone ader is hiervoor niet stevig genoeg. Er stroomt niet genoeg bloed door om voldoende aanvoer te hebben naar de dialysemachine.

Hoe verloopt het maken van een shunt?

De arts maakt de shunt door een ader te verbinden met een slagader. Dit stuk bloedvat ontwikkelt een stevige wand, waar extra veel bloed doorheen stroomt. De shunt is aan de buitenkant van het lichaam voelbaar als een trilling onder de huid.

Voor het maken van een shunt is een operatie nodig. Deze operatie gebeurt meestal onder een lokale verdoving en een roesje. U ligt 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis. Het duurt ongeveer 6 weken voordat u de shunt kunt gebruiken. Daarom wordt een shunt meestal ruime tijd voordat de dialyse start aangelegd. 

Leefregels
De dialyseverpleegkundige leert u hoe u uw shunt kunt controleren en beschermen. Het is goed om de shunt elke dag te controleren. Dit zijn dingen waarop u moet letten:

  • Ga niet liggen op de arm met de shunt. 
  • Knel de arm met de shunt niet af (bijvoorbeeld met een horloge, armband of met knellende kleding). 
  • Laat uw bloeddruk niet meten aan uw shuntarm en laat er ook geen bloed prikken. 
  • Draag met de shuntarm geen zware dingen. 
  • Laat korstjes op de shuntarm zitten en krab ze niet open. 
  • Vermijd extreme warmte of kou. 
  • Overleg met uw arts of verpleegkundige welke sporten u nog kunt doen. 
  • Bij twijfel:  neem contact op met de dialyseafdeling.

Waar vindt het maken van een shunt plaats?

Dit gebeurt op de operatiekamer van CWZ.

    Praktische informatie

    Komt u naar CWZ?

    Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

    Wat neemt u mee?

    Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

    Bereid u goed voor

    Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

    Melden bij een Meldpunt

    U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

    MijnCWZ

    Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.