Shunt

Een shunt is een aangelegde verbinding tussen slagader en ader, meestal in de onder- of bovenarm.

Dit stuk bloedvat ontwikkelt een stevige wand, waar extra veel bloed doorheen stroomt. Dit stukje bloedvat maakt de arts door een ader te verbinden met een slagader. De shunt is aan de buitenkant van het lichaam voelbaar als een trilling onder de huid.

Hoe wordt de shunt gemaakt?

Voor het maken van een shunt is een operatie nodig. Deze operatie gebeurt meestal onder een lokale verdoving en een roesje.
U ligt 1 á 2 dagen in het ziekenhuis. Het duurt ongeveer 6 weken voordat u de shunt kunt gebruiken. Daarom wordt een shunt meestal ruime tijd voordat iemand gaat dialyseren aangelegd.

Welke leefregels heb je bij een shunt?

De dialyseverpleegkundige leert u hoe u uw shunt kunt controleren en beschermen. Het is goed om de shunt elke dag te controleren. Dit zijn dingen waarop u moet letten:

  • Ga niet liggen op de arm met de shunt. 
  • Knel de arm met de shunt niet af (bijv. met een horloge, armband of met knellende kleding). 
  • Laat uw bloeddruk niet meten aan uw shuntarm en laat er ook geen bloed prikken. 
  • Draag met de shuntarm geen zware dingen. 
  • Laat korstjes op de shuntarm zitten. Krab ze niet open. 
  • Vermijd extreme warmte of kou. 
  • Overleg met uw arts of verpleegkundige welke sporten u nog kunt doen. 
  • Bij twijfel neemt u contact op met de dialyseafdeling.

Waar is een voor shunt nodig?

Een shunt is nodig bij hemodialyse. Bij deze behandeling moet een verpleegkundige elke keer de shunt aanprikken. Een gewone ader is hiervoor niet stevig genoeg. Er stroomt niet genoeg bloed door, om voldoende aanvoer te hebben naar de dialysemachine.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.