Aanhoudende Lichamelijke Klachten behandeling (ALK)

CWZ is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met Aanhoudelijke Lichamelijke Klachten.

Er zijn verschillende behandelopties: poliklinisch, dagbehandeling, kortdurende psychodynamische psychotherapie, cursus omgaan met lichamelijke klachten en dagklinische nazorg. Door het uitgebreide behandelaanbod kunnen we de zorg aansluiten op uw behoeften. 

Hoe verloopt een behandeling voor Aanhoudende Lichamelijke Klachten?

  • De huisarts verwijst u door naar het ALK behandelcentrum. Verwijzingen door medisch specialisten, psychotherapeuten, arbo-artsen en andere behandelaren zullen altijd in overleg met de huisarts plaatsvinden.
  • Tijdens een intakegesprek brengen we de klachten en de achtergronden in kaart. Daarna bepalen we samen met u het behandeltraject.
  • Na het intakegesprek volgt een behandeladvies aan de huisarts.

Poliklinische behandeling

Bij de poliklinische behandeling van Aanhoudelijke Lichamelijke Klachten en eventuele bijkomende psychiatrische stoornissen zijn er verschillende mogelijkheden, zoals psychotherapie en/of medicatie. Als er sprake is van onderliggende trauma’s kan eventueel een specifieke traumabehandeling plaatsvinden.

Cursus omgaan met lichamelijke klachten

De cursus 'Omgaan met lichamelijke klachten' is bedoeld voor patiënten die niet meer goed functioneren, maar voor wie een psychotherapeutische behandeling niet passend is. De groepscursus is gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie en leert de patiënt hoe hij de gevolgen van de lichamelijke klachten kan verminderen.

Kortdurende psychodynamische psychotherapie (KPP)

De kortdurende psychodynamische psychotherapie (KPP) is bedoeld voor patiënten die in staat zijn tot zelfreflectie en ondanks de klachten op een aantal levensgebieden nog redelijk functioneren. De behandeling bestaat uit 13-26 wekelijkse groepsbijeenkomsten van ieder 1,5 uur. In deze groep gaat de patiënt werken aan een onbewust zich herhalend relatiepatroon dat de lichamelijke klachten veroorzaakt of versterkt.

Dagbehandeling

Dagbehandeling van 2 dagen per week voor 3 of 6 maanden. Deze behandeling is bedoeld voor patiënten die vanwege hun lichamelijke klachten niet langer kunnen functioneren in hun dagelijks leven. De groepsbehandeling versterkt het vermogen om eigen en andermans lichaamssignalen waar te nemen en daarvoor open te staan. Ook leert de patiënt onderliggende mentale toestanden te ervaren en beter emoties te uiten.

Dagklinische nazorggroep

De 1-daagse nazorggroep is bedoeld voor patiënten die de dagbehandeling gedurende 6 maanden met succes hebben doorlopen en nog kunnen profiteren van een nazorgbehandeling.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.