CTX expertisecentrum

In het landelijk erkende expertisecentrum CTX bieden we zorg aan patiënten met de zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekte CTX. Bij deze patiënten gaat de omzetting van cholesterol naar galzuren niet goed.

Het galzuur chenodeoxycholzuur (CDCZ) wordt niet of nauwelijks aangemaakt. In plaats daarvan ontstaat het stofje cholestanol. Dit stofje stapelt zich op en geeft klachten in de hersenen, ogen en spieren van patiënten.

Toon meer

Bereikbaarheid

024 365 82 10
maandag - vrijdag
8.30 tot 16.45 uur
neurologie C05

Waarom naar CWZ bij CTX?

  • CWZ is hét CTX-expertisecentrum in Nederland.
  • Het centrum is erkend door het ministerie van VWS.
  • Er is veel aandacht voor wetenschappelijk onderzoek en opleiding.

Een goede prognose bij stofwisselingsziekte CTX dankzij vroege behandeling

Wereldwijd zijn er 300 mensen met de ziekte bekend, waarvan 90 Nederlanders (60 in leven). Neuroloog Aad Verrips zou zijn patiënten in de toekomst graag meer willen bieden. ‘De therapie moet beter worden. En de huidige medicatie, een ‘weesgeneesmiddel’ met een hoge prijs, moet goedkoper.’ Lees het interview.

Edmée Wuestman over CTX

Ze heeft de zeldzame stofwisselingsziekte CTX, net als haar jongere broer en zus. ‘Toen ik de diagnose kreeg, vielen alle puzzelstukjes op hun plaats.’

Edmée Wuestman,
patiënt Neurologie
Lees haar verhaal

Waarvoor kunt u bij ons terecht ?

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.