Diabetes mellitus type 2

Bij mensen met diabetes type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline.

Bovendien is het lichaam vaak minder gevoelig voor insuline.

Door het gebrek aan insuline kan het lichaam suiker niet goed uit het bloed halen. En dat zorgt weer voor te veel suiker in het bloed (hyperglykemie). Diabetes type 2 komt veel meer voor dan diabetes type 1. Negen van de tien mensen met diabetes hebben type 2.

Diabetes mellitus type 2 komt vaak voor bij mensen met overgewicht. De kans erop wordt groter bij het ouder worden. Maar het kan ook bij jonge mensen optreden. Het is vaak erfelijk: meer mensen in de familie hebben het.

Andere ziekten bij diabetes mellitus type 2
Een hoog bloedsuikergehalte is ongezond. Mensen die jarenlang diabetes hebben, kunnen daardoor andere ziekten krijgen, zoals:

Met name de nier- en hartproblemen door diabetes kunnen heel nadelig zijn voor de gezondheid. Door gezond te leven en u goed aan de behandeling te houden, vermindert u de kans op deze ziekten.

Andere ziekten en problemen waar mensen met diabetes meer kans op hebben:

Heeft u een zwangerschapswens?
Neem dan contact op met uw internist en/of diabetesverpleegkudnige om te bespreken hoe dit op een verantwoorde manier kan wat betreft uw diabetesinstelling.

Toon meer

Klachten / symptomen diabetes mellitus type 2

 • Veel dorst en veel plassen.
 • Een droge mond.
 • Vermoeidheid.
 • Wazig zien.
 • Infecties.
 • Wondjes die slecht genezen.
 • Soms afvallen.

Waarom naar CWZ met diabetes mellitus?

 • In CWZ worden veel mensen met diabetes begeleid. Alle soorten zorg voor diabetes zijn aanwezig. Er zijn specialisten, verpleegkundigen, diëtisten, en andere hulpverleners speciaal gericht op de zorg voor mensen met diabetes.
 • Voor volwassenen heeft CWZ Nijmegen een speciale diabetespoli. Op deze polikliniek werken internisten met als aandachtsgebied diabetes, diabetesverpleegkundigen en diëtisten samen om u zo goed mogelijk te begeleiden en te behandelen.  Er is ook een speciale poli voor mensen met  diabetische voetproblematiek.
 • We gebruiken de app CWZ Thuis - diabetes type 2. De app maakt het mogelijk om op afstand mee te kijken naar uw gezondheidssituatie. U houdt zelf de regie in handen en u ziet het verloop van uw ziekte. 

 • Tot slot is er ook een intensieve samenwerking met de huisartsen en het Radboudumc om de zorg optimaal te maken. Kinderen met diabetes gaan naar het Kinder Diabetes Centrum Nijmegen (KDCN). In dit centrum werken de afdelingen kindergeneeskunde van CWZ Nijmegen en Radboudumc veel met elkaar samen.

Thuismonitoring met de CWZ Thuis-app

Komt u in aanmerking voor thuismonitoring en heeft uw zorgverlener u aangemeld? Lees meer informatie over thuismonitoring bij diabetes type 2 of thuismonitoring bij diabetes en zwangerschap.