Diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie is een oogafwijking die voorkomt bij mensen met diabetes mellitus (suikerziekte).

Bij diabetische retinopathie is het netvlies beschadigd.

Het netvlies is een vlies aan de binnenkant van de oogbol. Het bevat de lichtgevoelige cellen: hiermee zie je. Bij suikerziekte kunnen de bloedvaatjes van het netvlies beschadigd raken. Ze raken verstopt of ze gaan lekken. Soms ontstaan er nieuwe bloedvaatjes. Deze nieuwe bloedvaatjes zijn heel zwak en gaan ook snel lekken. Door de slechte vaatjes komt er te weinig zuurstof in het netvlies. Als het netvlies beschadigd raakt ziet u minder. Door bloedinkjes ontstaan er troebelingen in het oog waardoor u slechter gaat zien. Bij ernstige schade kunt u zelfs blind worden. Als u diabetische retinopathie heeft kan de oogarts deze meestal behandelen. Daarbij geldt: hoe vroeger hoe beter.

Hoe langer u suikerziekte hebt, hoe groter de kans op diabetische retinopathie. Ook als u niet goed 'ingesteld' bent, hebt u een grotere kans op de afwijking. Voor een goede instelling is het nodig dat u de voorgeschreven leefregels, voeding, medicijnen (tabletten, insuline) zo goed mogelijk opvolgt.

Toon meer

Klachten / symptomen diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie geeft in het begin vaak geen klachten. Toch kan uw oog dan al beschadigd zijn. Daarom moet u regelmatig uw ogen laten nakijken door een oogarts. Deze kan de aandoening dan vroeg behandelen. Gebeurt dit niet, dan kan uw oog onherstelbaar beschadigd raken.

Waarom naar CWZ met diabetisch retinopathie?

In CWZ worden veel mensen met diabetes begeleid. Alle soorten zorg voor diabetes zijn aanwezig. Er zijn specialisten, verpleegkundigen, dietisten, en andere hulpverleners speciaal gericht op de zorg voor mensen met diabetes. Er is ook een intensieve samenwerking met de huisartsen en het Radboudumc om de zorg optimaal te maken. Er is een speciale poli voor mensen met diabetische voetproblematiek. CWZ Nijmegen heeft een speciale diabetespoli. Op deze polikliniek werken internisten met als aandachtsgebied diabetes, diabetesverpleegkundigen en diëtisten samen om u zo goed mogelijk te begeleiden en te behandelen. De oogkliniek beschikt over alle middelen om diabetische retinopathie op te sporen en te behandelen.