Diabetes leefregels en medicijnen

De behandeling van diabetes met leefregels en medicijnen heeft als doel de bloedsuikerspiegel zo normaal en stabiel mogelijk te houden.

U kunt op verschillende manieren uw bloedsuikerspiegel stabiel houden. Het is belangrijk dat u goed bent ingesteld. Dit om complicaties te voorkomen. 

Instellen betekent dat uw voeding/dieet, medicijnen en beweging precies goed zijn voor u. Het belangrijkste is dat u op vaste tijdstippen eet, uw medicijnen neemt, beweegt en uw bloedsuikerspiegel controleert wanneer u insuline gebruikt.

Toon meer

Welke leefregels zijn er bij diabetes mellitus?

 • Eet regelmatig en zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding.
 • Stop met roken. 
 • Regelmatig sporten verbetert uw conditie. Het verlaagt de bloedglucosewaarde, voorkomt overgewicht en houdt uw bloedvaten gezond. U kunt bij inspanning een hypo krijgen. Neem daarom altijd wat druivensuiker mee en sport liever niet alleen. Het kan zijn dat de medicijnen aangepast moeten worden wanneer u sport.
 • Controleer regelmatig uw bloedsuikerspiegel wanneer u insuline gebruikt.
 • Verder is het voor diabetici belangrijk infecties te voorkomen. Een infectie veroorzaakt vaak koorts en dat verstoort de suikerspiegel. Haal daarom elk jaar een griepprik.

Welk voedingsadvies is er bij diabetes mellitus?

Een diabetesdieet is niet zo streng als u misschien denkt. U kunt bijna alles eten en hoeft geen speciale producten voor diabetici te gebruiken. Het dieetadvies bij diabetes mellitus komt overeen met het advies over gezonde voeding zoals dat voor een ieder geldt. Het is wel belangrijk regelmatig te eten en rekening te houden met de hoeveelheid koolhydraten. Hebt u diabetes type 2 en overgewicht? Dan krijgt u een energiebeperkt dieet. Wanneer u afvalt wordt het lichaam weer gevoelig voor insuline en daalt het bloedspiegel van glucose.

Welke medicijnen zijn er bij diabetes mellitus?

Diabetes type 1
Bij diabetes type 1 moet u insuline spuiten. Er bestaat langwerkende en kortwerkende insuline. De hoeveelheid en het soort insuline verschillen per persoon.

Diabetes type 2

 • Is uw bloedsuiker ondanks de leefregels na drie maanden niet stabiel? Dan krijgt u medicijnen om de bloedsuiker te verlagen.
 • Als gezond leven en medicijnen niet helpen, moet u insuline spuiten, net als mensen met diabetes type 1.
 • Bij een hoge bloeddruk krijgt u ook bloeddrukverlagende medicijnen.
 • Vaak worden cholesterol verlagende tabletten voorgeschreven.

Insuline

 • De meeste mensen spuiten insuline met een insulinepen. Dat is een soort vulpen met een naaldje. U spuit de insuline vlak onder de huid. Via het bloed verspreidt het zich door het lichaam.
 • Er bestaat ook een insulinepompje. Dat is een soort draagbaar infuus dat u op uw lichaam meedraagt. Het pompje brengt de hele dag lang insuline in uw bloed. Daarnaast kunt u zelf wat extra insuline nemen ('bijklikken') wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld tijdens het eten.

Waar vindt de begeleiding van diabetes mellitus plaats?

De begeleiding van mensen met diabetes type 2 gebeurt in principe bij de huisarts. Wanneer er complicaties zijn kan de huisarts u naar de diabetespoli verwijzen. De begeleiding van mensen met diabetes mellitus type 1 gebeurt op de diabetes poli door internist, diabetesverpleegkundige en diëtist.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.