Manometrie

Een manometrie is een slokdarmonderzoek.

Sinds januari 2012 beschikt de afdeling MDL over apparatuur om oesofagusmanometrieën (drukmeting) te verrichten. Hiermee kan de peristaltiek van de slokdarm en de drukken in de bovenste en onderste slokdarmsphincter in kaart worden gebracht.

Toon meer

Met een dun slangetje wordt de druk en de peristaltiek (de beweging als u slikt) in uw slokdarm gemeten. Hiermee kan worden onderzocht of uw slokdarm goed werkt of niet. Sinds januari 2012 beschikt MDL over apparatuur om oesofagusmanometrieën (drukmeting) te verrichten. Hiermee kan de peristaltiek van de slokdarm en de drukken in de bovenste en onderste slokdarmsphincter in kaart worden gebracht.

Hoe wordt een manometrie gedaan?

Via uw neus brengt de verpleegkundige een slangetje in uw slokdarm en uw maag. Dit kan vervelend zijn. Het slangetje kan op 36 punten tegelijk de druk meten in uw slokdarm. U krijgt een glas water en moet steeds kleine slokjes nemen. Het slangetje meet dan de kracht, snelheid en plaats van de beweging van de slokdarm. Het onderzoek duurt 20 tot 30 minuten. Daarna wordt het slangetje weer uit uw neus gehaald. Met de informatie die het slangetje heeft gemeten, kunnen we in de meeste gevallen een verklaring voor uw klachten vinden en bepalen welke behandeling het beste bij u past. 

Wanneer krijgt u een manometrie?

Een manometrie kan zinvol zijn als:

  • u onbegrepen voedselpassage klachten heeft in slokdarm of maag
  • u pijn op uw borst heeft
  • de arts denkt dat uw slokdarm geopereerd moet worden omdat bijvoorbeeld het maagzuur te makkelijk in de slokdarm terecht komt

Waar gebeurt een manometrie?

Een manometrie wordt gedaan op de endoscopieafdeling, C84. 

U kunt dit onderzoek krijgen bij deze aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.