CT-scan van de kransslagaders

Een CT-scan van de kransslagaders brengt de kransslagaders in beeld.

De radiologisch laborant maakt de CT-scan met een Computer Tomograaf (afgekort CT). Dit apparaat maakt met röntgenstralen en een computer verschillende foto's van uw kransslagaders. De medische naam van een CT-scan van de kransslagaders is CT- scan cardiac of CT coronair.

CT scan met contrastmiddel

Bij een CT-cardiac is contrastmiddel nodig om de kransslagaders af te beelden. U krijgt het contrastmiddel in een ader in uw arm. Dit is een gewone injectie, die heel even een warm gevoel geeft. Heeft u contrastvloeistof gekregen? Dan verdwijnt deze uit uw lichaam via de urine. Drink na het onderzoek extra veel. Dan raakt u de contrastvloeistof sneller kwijt.

Hoe wordt een CT-scan gemaakt?

De CT scan van het hart wordt gemaakt terwijl u aan een ECG apparaat gekoppeld ligt. De hartslag moet regelmatig en laag genoeg zijn. Hiervoor krijgt u eventueel tabletjes mee van de cardioloog. De foto's worden gemaakt als u de adem inhoudt.

Het apparaat ziet eruit als een grote kast met een ronde opening. U ligt tijdens het onderzoek op een smalle tafel. Deze tafel schuift langzaam door de opening. De laborant bedient het apparaat vanuit een aangrenzende ruimte. Via een intercom is er contact n via een raam houden de laboranten u in de gaten.

Van het onderzoek voelt u niets. Dit CT- onderzoek duurt 20 minuten. Het kan zijn dat u voor dit onderzoek een uur wordt opgenomen op een verpleegafdeling. Op deze afdeling bereid een verpleegkundige u met medicatie voor op de CT -scan.

Waar gebeurt een CT-scan van de kransslagaders?

Een CT-scan van de kransslagaders gebeurt op de afdeling radiologie.

U kunt dit onderzoek krijgen bij deze aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze verpleegafdeling. Dit hangt af van uw situatie.