Voetoperatie akin techniek

De akin techniek corrigeert de stand van de grote teen. 

Als u klachten heeft aan uw voet, bijvoorbeeld een scheve grote teen eventueel in combinatie met artrose, kan een voetoperatie nodig zijn. Er zijn meerdere technieken om de klachten aan uw voet te verhelpen. De akin techniek wordt gebruikt samen met een basis osteotomie of een chevron operatie.

Toon meer

Soorten voetoperaties

chevron operatie: deze operatie vindt plaats bij een scheve grote teen waarbij de stand licht gecorrigeerd moet worden

basis osteotomie: deze operatie wordt gedaan bij een scheve grote teen (soms in combinatie met artrose) waarbij een forse correctie van de stand nodig is

• akin techniek in combinatie met de chevron operatie; de ortopeed maakt een wigje (en verwijdert dus een deel) in het basisgewricht van de grote teen. Hiermee corrigeert hij de stand van de teen. Het gecorrigeerde deel wordt vastgezet met een krammetje (soort nietje).

arthrodese: bij een scheve grote teen in combinatie met ernstige slijtage (artrose) wordt deze operatie uitgevoerd. De orthopeed zet het gewricht stijf vast met behulp van een plaatje en/of schroeven.

Hoe verloopt een voetoperatie met akin techniek?

In combinatie met de chevron of basis osteotomie operatie, gebruikt de arts soms de akin techniek. Hierbij maakt hij een wigje (en verwijdert dus een deel) in het basisgewricht van de grote teen. Zo corrigeert hij de stand van de teen. Dit wordt weer vastgezet met een krammetje (soort nietje). Of de chevron operatie of basis osteotomie operatie wel of niet gecombineerd wordt met deze akin techniek heeft geen invloed op het verloop van de revalidatie.

U mag de 1e dag na de operatie weer naar huis. Daar revalideert u verder. Bij een chevron operatie (al of niet met akin techniek) krijgt een speciale klittenbandschoen die u 6 weken moet dragen bij het lopen. Bij de basis osteotomie operatie is dit meestal een gipsschoen welke ook gedurende 6 weken noodzakelijk is. De eerste twee weken moet de voet veel rust krijgen en hoog liggen. Als u weer normale schoenen aan kan en controle over uw voet heeft, kunt u weer autorijden en fietsen. Meestal kunt u na 12 weken weer beginnen met sporten. Het verschilt per patiënt wanneer weer kan worden begonnen met werk. Uw arts informeert u over uw persoonlijke situatie.

Waar vindt de operatie plaats?

De operatie vindt plaats in de operatiekamer. U wordt verder behandeld op de verpleegafdeling van orthopedie.

Folder

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.