Sleutelbeen operatie

Wat is een sleutelbeen operatie?

Met een sleutelbeen operatie wordt een stukje van het buitenste deel van het sleutelbeen verwijderd. Hierdoor wordt het gewricht wijder en zullen de klachten verminderen. De operatie wordt ook wel een laterale clavicula resectie genoemd. CWZ orthopedie heeft schouder experts in huis. Hier vallen sleutelbeenklachten ook onder. U wordt dus geopereerd door een ervaren orthopeed.

Wanneer krijgt u een sleutelbeen operatie?

U kunt pijn aan het sleutelbeen hebben door bijvoorbeeld artrose, een ongeval of overbelasting. Een operatie kan uw klachten wegnemen.

Waar gebeurt een sleutelbeen operatie?

De operatie gebeurt in de operatiekamer. Verdere behandeling vindt plaats op de verpleegafdeling van orthopedie.

Meer over een sleutelbeen operatie

Ga naar de pagina over schouder experts

Hoe gaat een sleutelbeen operatie?

Eerst krijgt u een verdoving of wordt u onder narcose gebracht. U bent dan volledig verdoofd. Tijdens de operatie maakt de arts een snee in de huid aan de bovenkant van de schouder. Vervolgens wordt het ac-gewricht vrij gelegd van de omliggende weefsels. Het ac-gewricht is het gewricht tussen het sleutelbeen en een bot van het schouderblad. De arts verwijdert een stukje van ongeveer 1 centimeter van het buitenste uiteinde van het sleutelbeen. Daardoor wordt het gewricht wijder en zal uw pijn verdwijnen.

U verblijft 1 nacht in het ziekenhuis. Na de operatie start u met revalideren. Als het goed is, kunt u steeds beter bewegen met uw schouder en arm. Als u zittend werk doet, kunt u vaak na 4 weken weer beginnen. Met zwaarder werk en sport kunt u vaak na 6 tot 8 weken weer starten. Deze termijnen verschillen per persoon. Uw arts vertelt u meer over uw persoonlijke situatie.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.