Neerplastiek en cuffrepair operatie

Een Neeroperatie is een operatie aan de schouder volgens de methode ontwikkeld door Neer.

Neer was in het verleden een bekende schouderspecialist. De cuff is opgebouwd uit meerdere pezen rondom het schoudergewricht.

Wanneer krijgt u een neerplastiek en cuffrepair operatie?

Als uw schouder geïrriteerd is doordat de pezen te weinig ruimte hebben om te bewegen, kan een neerplastiek operatie nodig zijn. Zit er een scheur in de pees, dan kan deze meestal gehecht worden (cuffrepair). Dit kan met een kijkoperatie of een mini open operatie. U krijgt de operatie die het beste bij u past.

Hoe gaat een neerplastiek en cuffrepair operatie?

Bij de mini open operatie wordt een kleine snee van ongeveer 5 centimeter aan de voorzijde van de schouderkop gemaakt. Aan de onderkant van het schouderblad verwijdert de arts een stukje bot. Zijn er kalkophopingen, dan worden die ook verwijderd. De bewegingsruimte voor de spieren, pezen en de slijmbeurs is nu vergroot, zodat zij niet meer bekneld raken en de irritaties verdwijnen. De pijnklachten zullen daardoor verdwijnen.

Als u een scheur in de cuff heeft, wordt geprobeerd om deze te hechten. Soms is dit niet mogelijk omdat de kwaliteit van het weefsel onvoldoende is. Om de pees te hechten wordt vaak een anker (soort schroef) in het bot gebracht. Aan het anker zitten hechtdraden waarmee de pees stevig aan het bot vastgezet kan worden. Hiervoor zijn meestal een aantal extra sneetjes nodig.

Bij deze schouderklachten is de bicepspees vaak ernstig verdikt. Het kan dan beter zijn om de bicepspees door te nemen.

Herstel met cuff repair

U kunt dezelfde dag weer naar huis. Daar revalideert u verder en doet u oefeningen. U krijgt ongeveer 4 weken soort mitella (immobilizer). U mag uw arm minimaal 4 weken niet actief gebruiken.

Herstel zonder cuff repair

U kunt dezelfde dag weer naar huis. Daar revalideert u verder en doet u oefeningen. U krijgt voor een aantal weken een draagband. Als u minder pijn heeft, mag u het dragen hiervan rustig afbouwen. De eerste 3 weken mag u alleen lichte activiteiten onder schouderhoogte doen. Hierna mag u met uw arm boven schouderhoogte gaan bewegen.

Licht werk kunt u vaak na 4 of 5 weken weer hervatten. Met zwaarder lichamelijk werk kunt u vaak pas na 6 of 8 weken beginnen. Deze termijnen verschillen per persoon. Uw arts vertelt u meer over uw persoonlijke situatie. Sporten kan meestal weer na 3 maanden.

Waar gebeurt een neerplastiek en cuffrepair operatie?

Deze operatie gebeurt in de operatiekamer. De behandeling vindt verder plaats op verpleegafdeling orthopedie van CWZ.

CWZ Zorgapp

Deze behandeling staat in de CWZ Zorgapp. De gratis app geeft u alle belangrijke informatie over de behandeling. De app kan u ook berichten en herinneringen sturen op het moment dat bepaalde informatie voor u belangrijk is.

Downloaden
Ga naar de App Store of Google Play en zoek op: 'CWZ Zorgapp' om de app te downloaden.

Schouderbehandeling in dagopname

Een groot aantal schouderoperaties kan in dagopname gebeuren. Wel zo fijn om snel naar huis te kunnen! Het verkorten van ziekenhuisopnames past bij de CWZ-ambitie om de zorg waardevoller te maken.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.