Cursus omgaan met lichamelijke klachten

In de cursus nemen we de gevolgen die uw klachten hebben voor uw leven onder de loep.

Vaak verandert de manier waarop u uw lichaam ervaart.

Uw lichaam kan soms een hele last voor u zijn. Daardoor wordt u beperkt.

Toon meer

U kunt uw werk niet meer doen zoals u gewend was. Misschien gaat u zich daarom overbelasten. Of durft u door de pijn of vermoeidheid juist bijna helemaal niets meer te doen. Misschien krijgt u last van schuldgevoelens. Of van gebrek aan energie. U krijgt te maken met onbegrip uit uw omgeving en u wordt misschien tegen uw wil in afhankelijk van gezinsleden of anderen.

Voor wie is een cursus omgaan met lichamelijke klachten?

De cursus is bedoeld voor patiënten in de leeftijd vanaf 18 jaar, die tenminste zes maanden last hebben van lichamelijke klachten. Het kan gaan om chronische aandoeningen of om klachten die medisch gezien (nog) niet (voldoende) begrepen worden.

Hoe werkt een cursus omgaan met lichamelijke klachten?

In de cursus kijken we vooral naar de gevolgen van uw klachten. Hoe u uw lichamelijke klachten ervaart, heeft ook te maken met spanning, inspanning, ontspanning, draaglast/draagkracht, belastbaarheid. Zo kunnen de klachten verergeren door spanning maar ook door overbelasting en ook zelfs door het tegenovergestelde: het lange tijd helemaal niet belasten.

Ook emoties en gedachten hebben invloed op hoe u uw klachten ervaart. Als u teleurgesteld bent door wat u niet meer kunt zoals vroeger. Of als u zich onzeker voelt over hoe het verder gaat met uw klachten, zal dat een zware last voor u zijn. Deze last moet u dragen bovenop de lichamelijke klachten. U gaat zich moedeloos voelen en kunt het nog moeilijk opbrengen om leuke dingen te doen. U raakt dan in een negatieve spiraal. In de cursus kunt u leren hoe u deze spiraal kunt doorbreken.

Waar wordt de cursus omgaan met lichamelijke klachten gegeven?

De cursus omgaan met lichamelijke klachten is ontwikkeld door een klinisch psycholoog van de afdeling medische psychologie en wordt gegeven op de afdeling psychiatrie (A15).

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.