Prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende soort kanker bij mannen.

In Nederland krijgen meer dan 10.000 mannen per jaar prostaatkanker. Tweederde van hen is 65 jaar of ouder.

Toon meer

Prostaatkanker begint in de klierbuisjes van de prostaat. Dit is een klein orgaan onder de blaas en rond de urinebuis. De tumor groeit meestal langzaam, maar kan ook snel groeien. Prostaatkanker kan uitzaaien naar andere plekken in het lichaam. De tumor groeit dan door de wand van de prostaat heen. Als de tumor verder doorgroeit kunnen er cellen van de tumor loslaten. Deze cellen verspreiden zich dan via lymfe en het bloed en vormen uitzaaiingen.

Klachten / symptomen prostaatkanker

Prostaatkanker wordt meestal niet ontdekt door klachten, maar door een afwijkende bloedtest. Het PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) is dan verhoogd. Wilt u een PSA-test laten doen, dan is het belangrijk om de voor- en nadelen te kennen. U kunt dit bespreken met uw huisarts of uroloog. In een vroeg stadium geeft prostaatkanker meestal geen klachten. In vergevorderd stadium kan prostaatkanker wel plas- of pijnklachten geven. Soms ontstaan klachten door pijnlijke uitzaaiingen naar de botten.

Waarom naar CWZ met prostaatkanker?

Keuzehulp

Met een digitale keuzehulp geeft de afdeling urologie van CWZ haar patiënten nóg beter inzicht in hun mogelijkheden. In vijf stappen ziet de patiënt direct de mogelijke behandelopties en de voor- en nadelen van elke optie. Aan de hand van enkele vragen en in overleg met de uroloog, kan de patiënt vervolgens een weloverwogen keuze maken voor de behandeling die het beste bij hem past.

Meerdere keuzehulpen
Op de polikliniek urologie werken de zorgverleners voor de volgende aandoeningen/behandelingen met de keuzehulp: nierstenen, prostaatkanker hoog risico, prostaatkanker laag risico.