Bestraling/radiotherapie

Bestraling/radiotherapie is een behandeling van kanker en een aantal andere ziekten.

Bij bestraling gebruikt de arts radioactieve straling om een ziekte te genezen of te remmen. De straling vernietigt ongezonde cellen, bijvoorbeeld kankercellen. 

Er bestaat uitwendige bestraling en inwendige bestraling. De arts die bestraling uitvoert, heet een radiotherapeut. Een andere naam voor bestraling is radiotherapie. Radiotherapie is ook belangrijk bij pijnbestrijding. Voor patiënten die uiteindelijk niet genezen, kan radiotherapie de kwaliteit van leven sterk verbeteren door pijnlijke uitzaaiingen in het lichaam te bestralen.

Toon meer

Waar vindt bestraling plaats?

CWZ heeft een samenwerkingsverband met Radboudumc op het gebied van bestraling/radiotherapie. De bestraling vindt plaats op locatie in CWZ. Vanwege het samenwerkingsverband kan het soms voorkomen dat dit in het Radboudumc wordt gepland. De radiotherapeuten uit het Radboudumc verzorgen namelijk de bestraling. 

Meer over bestraling

Radboudumc is de hoofdbehandelaar voor bestraling/radiotherapie. Uw afspraken kunt u daarom niet terugvinden in patiëntportaal MijnCWZ, maar in dat bij Radboudumc. Website Radboudumc

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.