Weefselonderzoek

Bij een weefselonderzoek worden stukjes van uw weefsel onderzocht.

Een klein stukje weefsel heet een biopt. Een wat groter deel heet een resectie en wordt meestal door een chirurg gedaan. Een weefselonderzoek wordt ook wel histologie genoemd. 

Veel diagnosen kunnen worden gesteld met behulp van lichamelijk onderzoek en laboratoriumonderzoek. Sommige ziekten, zoals kanker, zitten vaak in een bepaald orgaan. Dan moet dit orgaan worden onderzocht. Daarom neemt de arts een klein stukje weefsel weg of grotere delen van organen om verder te onderzoeken.

Toon meer

Hoe verloopt een weefselonderzoek?

Er wordt bij u een stukje weefsel weggehaald. Dit kan uit een orgaan zijn, maar ook een ander deel van het lichaam. Dit weefsel wordt naar het laboratorium gebracht waar het verder wordt onderzocht. Op het laboratorium wordt het weefsel gefixeerd in een waterig fixatief op formalinebasis. Het fixatief zorgt ervoor dat het weefsel in zijn meest oorspronkelijke staat blijft. Het weefsel (of een stukje daarvan) wordt in een malletje samen met paraffine ingebed. Hiervan worden dunne plakjes van 0,003 mm gesneden, gekleurd en verder verwerkt tot microscopische preparaten. De patholoog beoordeelt deze preparaten onder een lichtmicroscoop en verwerkt de diagnose in een verslag dat naar de aanvrager gaat.

Waar vindt een weefselonderzoek plaats?

Weefselonderzoek gebeurt op de afdeling pathologie.

Praktische informatie

Maatregelen corona

Houd u aan de corona-maatregelen van CWZ om besmetting te voorkomen.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een geldig legitimatiebewijs voor identificatie, CWZ-registratiekaart, actueel medicijnoverzicht (AMO), zorgpas.

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.